Secretarul de stat Blinken așteptat săptămâna viitoare în Ucraina

Militari ruși se îmbarcă după încheierea manevrelor din Crimeea, potrivit unor imagini făcute public de Ministerul Apărăii de la Moscova, vineri, 23 aprilie, 2021.

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Ucraina săptămâna viitoare, transmite Reuters, care aminteşte că vizita are loc în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Ucraina.

Blinken a confirmat această vizită într-un interviu acordat CBS News ce va fi difuzat duminică în cadrul programului "60 de minute".

„Există mai multe forţe masate la frontiera cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când a avut loc de fapt invazia Rusiei" a afirmat Blinken într-un extras al interviului publicat de CBS.

Echipament militar rusesc pe cale de a fi retras din peninsula Crimeea, 23 aprilie 2021.

Rusia a declarat că masarea trupelor sale la graniţa cu Ucraina face parte din exerciţiile organizate ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament ameninţător al NATO. Joi 22 aprilie Moscova a anunțat începerea retragerii trupelor.
"Nu vă pot spune că ştim intenţiile domnului Putin. Există o mulţime de lucruri pe care el ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă", a declarat Blinken pentru CBS.

"Ceea ce am văzut în ultimele zile este aparent o decizie de a retrage o parte din acele forţe şi am văzut că unele dintre ele încep să se retragă", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

La recentele manevre militare ruse, potrivit şefului Statului Major al armatei ruse, au participat „peste 300.000 de militari şi 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar".