Secretarul de Stat SUA Blinken va discuta în Polonia despre ajutorarea Ucrainei

Antony Blinken (centru) plecând din gara de la Kiev spre Polonia, la 11 septembrie.

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni joi cu înalți oficiali ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și despre aprofundarea cooperării SUA cu Varșovia în domeniul apărării și energeticii.

Șeful diplomației americane ajunge în Polonia, aliat NATO, după o vizită efectuată miercuri la Kiev, unde a ascultat apelurile oficialilor ucraineni de a i se permite să folosească rachete furnizate de Occident pentru a lovi adânc în teritoriul rus.

Blinken urmează să se întâlnească cu prim-ministrul polonez Donald Tusk, președintele Andrzej Duda și ministrul de externe Radoslaw Sikorski, potrivit birourilor acestora, citate de Reuters.

La mai mult de doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse, forțele ucrainene se confruntă cu mari presiuni pe câmpul de luptă, încercând să respingă avansurile rusești în est, unde Moscova își concentrează atacurile.

În încercarea de a recâștiga o parte din inițiativă și de a deturna forțele ruse, Kievul a trimis luna trecută trupe în regiunea Kursk din Rusia, dar incursiunea pare să stagneze.

Securitatea flancului estic al Poloniei va figura, de asemenea, în discuțiile cu Blinken, a declarat Mieszko Pawlak, șeful biroului de politică internațională din cadrul administrației lui Duda.

Invazia Rusiei în Ucraina a transformat apărarea într-o prioritate absolută pentru membrii estici ai alianței NATO, iar Polonia a încercat să consolideze frontierele cu Belarus și Rusia.

Relațiile dintre Polonia și Rusia s-au deteriorat mult de când Moscova a invadat Ucraina vecină la 24 februarie 2022. Ca răspuns, Varșovia a majorat cheltuielile pentru apărare, așteptând în 2025 suma record de 186,6 miliarde de zloți (47,95 miliarde de dolari).

Aprofundarea cooperării energetice este, de asemenea, de așteptat să fie un subiect pe agenda Blinken se află la Varșovia, a declarat marți Departamentul de Stat SUA. Oficial polonez Pawlak a declarat că se va discuta inclusiv construirea primei centrale nucleare poloneze.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te