Secretarul general al ONU participă la summitul BRICS din Rusia

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, întâmpinat cu pâine și sare la Kazan, 23 octombrie 2024.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a sosit la Kazan pentru summitul BRICS, au anunțat autoritățile locale. El a fost întâmpinat la aeroport de președintele parlamentului republicii Tatarstan, Farid Muhametșin, și de primarul orașului Kazan, Ilsur Metșin.

Antonio Guterres va discuta cu „un mare număr de lideri ce participă la summit”, a anunţat serviciul său de presă marţi.

La Kazan, Guterres își va „reafirma pozițiile bine cunoscute” privind războiul din Ucraina și condițiile pentru o pace justă, bazată pe dreptul internațional, pe carta și rezoluțiile ONU. Potrivit adjunctului său, Guterres va „continua eforturile” pentru restabilirea siguranței navigației în Marea Neagră.

Secretarul general al ONU urmează să se întâlnească cu liderii mondiali prezenți la summit, inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin. Majoritatea țărilor membre BRICS au menținut o poziție neutră, fără a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

Anterior, Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat pe Guterres pentru vizita sa în Rusia. „Secretarul General al ONU a respins invitația Ucrainei la primul Summit pentru Pace Globală din Elveția. Cu toate acestea, el a acceptat o invitație la Kazan din partea criminalului de război Putin. Este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Nu face decât să afecteze reputația ONU”, a spus Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație.

În replică, un purtător de cuvânt al lui Guterres, Farhan Haq, a spus că participarea secretarului general al ONU la summit este importantă deoarece țările BRICS reprezintă jumătate din populația lumii.

Guterres a criticat în mod repetat agresiunea Rusiei în Ucraina și a afirmat că războiul declanșat de aceasta reprezintă un „precedent periculos” pentru întreaga lume. În aprilie 2024, reprezentantul Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că dorește o încetare a războiului din Ucraina bazată pe integritatea teritorială.

Summitul șefilor de stat din BRICS, o asociație interstatală a nouă mari țări non-occidentale - Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Iran, Egipt și Etiopia - are loc la Kazan între 22 și 24 octombrie. În total, la summit și-au anunțat participarea reprezentanți din peste 30 de țări.

Presa de stat din Rusia acoperă îndeaproape evenimentul, subliniind că vizita mai multor lideri ai unor state importante arată că Rusia nu se află în izolare internațională din cauza invaziei din Ucraina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te