Secretarul general NATO: „Ucraina câștigă treptat teren”

Jens Stoltenberg într-o vizită-surpriză la Kiev, în compania președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, 28 septembrie 2023

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a făcut joi o vizită neanunțată la Kiev. La o conferință de presă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, el a spus că forțele ucrainene înaintează în lupta cu invadatorii ruși și a promis că va continua să preseze aliații să ajute cu armament Ucraina.

„Fiecare metru (de teren) pe care îl recuceresc ucrainenii este un metru pe care îl pierde Rusia”, a spus Stoltenberg la Kiev, insistând că forțele armate ucrainene „câștigă treptat teren”.

„Și mai este un contrast profund: ucrainenii luptă pentru familiile lor, pentru viitorul lor, pentru libertatea lor. Moscova luptă pentru iluziile ei imperiale”, a mai spus șeful NATO.

Stoltenberg a condamnat la Kiev loviturile aeriene rusești la granița cu România, în zona porturilor ucrainene de la Dunăre. El a spus că nu există dovezi că ele ar fi atacuri deliberate împotriva României, dar le-a numit „nesăbuite” și „destabilizatoare”.

### Vezi și... ### Un bac românesc a fugit de atacul Rusiei în porturile ucrainene de pe Dunăre. „Aici a picat, direct în vamă!”

Președintele ucrainean Zelenski a insistat că Ucraina are nevoie de mai multă apărare antiaeriană împotriva atacurilor rusești, spunând că Moscova a folosit peste 40 de drone Shahed în atacurile asupra țării sale numai în noaptea trecută.

„Și așa e în fiecare noapte”, a precizat Zelenski.

Stoltenberg a răspuns că este în contact permanent cu guvernele din alianță, „presându-le” constant să furnizeze Ucrainei sprijin sporit și rapid, inclusiv sub formă de sisteme antiaeriene. El a adăugat că NATO are deja contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru achiziționarea de muniție. Aceste cumpărături, a spus el, vor permite țărilor NATO să-și reumple arsenalele continuând să ajute Ucraina, în același timp.

Declarațiile vin pe fondul îngrijorărilor din unele țări occidentale că Ucraina nu prea înaintează pe front și al avertismentelor Poloniei, până acum un aliat de nădejde al Kievului, că nu-i va mai furniza armament, concentrându-se asupra umplerii propriilor „goluri” din dotarea forțelor armate.

### Vezi și... ### Va fi forțată Ucraina de disputele politice la Washington să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia ?