Secretarul general NATO în România: Cerem Rusiei să detensioneze situația

Președintele României, Klaus Iohannis, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și adjunctul lui, Mircea Geoana la baza militarară de la Mihail Kogalniceanu, 11 februarie 2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg se află în România, în timp ce Statele Unite trimit trupe din Germania, pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina. „Cerem Rusiei să detensioneze situația și să se angajeze în dialog cu NATO”, a declarat între altele Stoltenberg, care a vizitat baza militară Mihail Kogălniceanu, alături de președintele României, Klaus Iohannis. Pe lângă militari români și americani, la baza militară din județul Constanța se mai află militari italieni și germani.

La rândul său, președintele României a estimat că este „cea mai gravă criză” prin care trece Europa „de la căderea Cortinei de fier”, a pledat din nou pentru întărirea prezenței NATO la Marea Neagră și a reafirmat „sprijinul României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei”.

„Reiterez, cu acest prilej, sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Republicii Moldova, ale Georgiei și ale Ucrainei și pentru dreptul acestor state de a-și clădi un viitor în baza propriilor aspirații europene și euroatlantice” a spus președintele României.

De marți 8 februarie 2022, Statele Unite au început să transfere – temporar – trupe în România, pe fundalul tensiunilor dintre Occident și Rusia legate de situația din jurul Ucrainei. „Misiunea importantă a acestor soldați este să demonstrăm, în mod clar, angajamentul nostru puternic față de aliații noștri” a declarat miercuri, comandantul Regimentului 2 de Cavalerie al Statelor Unite, colonelul Joe Ewer, staționat la Vilseck, în Germania, de unde soldaţii regimentului au început să plece spre România.

Your browser doesn’t support HTML5

Trupe americane în România

La începutul lunii februarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că Statele Unite vor trimite 1.000 de militari din Germania în România. Trupele se vor afla sub comandă americană. „Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est”, a declarat oficialul american.