Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor atât în Statele Unite cât și în orice altă ţară. „Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor'' în America, precum şi în alte părţi, a declarat purtătorul său de cuvânt, comentând protestele violente care durează de peste o săptămână în Statele Unite, generate de uciderea unui afroamerican la Minneapolis în timp ce era reținut de polițiști albi.
În mai multe orașe ale lumii au avut loc, luni, demonstrații de solidarizare cu protestele din Statele Unite contra injustiției rasiale, care au izbucnit după uciderea unui afroamerican neînarmat, reținut de un grup de polițiști albi, la Minneapolis, statul Minnesota, pe 25 mai.
Au avut loc manifestații de solidaritate în Germania, la Berlin, la Londra - în Marea Britanie și la sfârșitul săptămânii trecut, în Canada.
În Noua Zeelandă, mii de demonstranți au manifestat în fața consulatului american din orașul Auckland, având pancarte cu lozinca: „Nu pot să respir”. Sunt cuvintele lui George Floyd din înregistrarea video a uciderii sale, care a catalizat protestele. Demonstrații similare au avut loc la Berlin, Londra, Montreal și Rio de Janeiro.
Iranul și China, două țări care au relații tensionate cu Statele Unite, au criticat răspunsul autorităților americane la proteste.
Pentru uciderea lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat un polițist. Este cel mai recent dintr-o serie de cazuri asemănătoare de brutalitate a poliției față de afroamericani.
În Statele Unite, protestele s-au extins în multe orașe, în cursul săptămânii trecute s-au semnalat manifestați în peste 70 de orașe americane de pe tot cuprinsul țării. În circa 30 de state s-a instituit interdicția de circulație pe timpul nopții.