Securitatea radiologică, reglementată prin lege 

Cerințele de bază în securitatea radiologică vor fi reglementate prin lege. Parlamentul a aprobat joi, 22 septembrie, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens.

Proiectul stabilește normele admise de radiații la care pot fi expuși medicii, angajați din industrie, femeile însărcinate, lăuzele, studenții și limitele admise pentru expunerea publică.

De asemenea, se interzice adăugarea substanţelor radioactive în producerea alimentelor, a hranei pentru animale, a produselor cosmetice, jucăriilor și accesoriilor, precum şi importul sau exportul unor asemenea produse.

Până în prezent, în R. Moldova nu exista niciun act normativ privind asigurarea securității și protecției radiologice și nucleare în activități cu surse de radiații ionizante din industrie, cercetare, securitatea statului și știință.

Documentul a fost elaborat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului și corespunde angajamentelor asumate de R. Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.