Șefa în exercițiu a OSCE, convinsă că Chișinăul și Tiraspolul vor găsi soluții la criza energetică

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, o întâmpină la sediul instituției pe ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen, aflată într-o vizită oficială în R. Moldova, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

Decizia concernului rus Gazprom de a opri livrarea gazelor spre regiunea transnistreană „vine să submineze” stabilitatea economică și politică a R. Moldova și să slăbească securitatea în întreaga regiune, a declarat șefa în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, aflată în vizită la Chișinău.

Elina Valtonen, ministrul de externe al Finlandei, a cărei țară deține președinția rotativă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), unul din mediatori la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, s-a întâlnit la Chișinău, pe 9 ianuarie, cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi, și cu conducerea de vârf a R. Moldova.

La o conferință de presă comună cu șeful diplomației moldovene, Valtonen a părut să sprijine poziția autorităților de la Chișinău, care susțin că declanșarea crizei energetice de către Rusia ar avea legătură cu viitoarele alegeri parlamentare de la toamnă, miza Moscovei fiind provocarea instabilității și a nemulțumirilor sociale, și înlocuirea actualei guvernării pro-europene cu una pro-Kremlin.

„Putem să ne așteptăm la acțiuni hibride latente din partea Rusiei în alegerile parlamentare care vin. Finlanda este gata să-și împărtășească experiența de răspuns la acțiuni hibride. Pot să vă asigur că am trecut prin mai multe acțiuni de acest gen în regiunea noastră. (...) Vedem că este închis gazul și nu este lumină și, respectiv, cât de multă grijă are Rusia față de oameni”, a declarat Elina Valtonen.

În cadrul conferinței de presă susținute alături de Mihai Popșoi, Elina Valtonen a declarat că este angajată, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, să avanseze procesul de reglementare transnistreană.

Ministrul de externe al Finlandei a mai spus că OSCE s-ar putea implica în soluționarea crizei energetice și ar putea oferi asistență, dar și-a exprimat „convingerea” că autoritățile de la Chișinău și administrația separatistă de la Tiraspol vor putea să identifice „soluții, pe termen scurt și lung”, în beneficiul populației.

Tot joi, Valtonen avea programate întrevederi la Tighina cu liderul administrației din stânga Nistrului, Vadim Kransnoselski, și cu negociatorul-șef al Tiraspolului, Vitali Ignatiev.

La aceeași conferință de presă, ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, a declarat că nu există deocamdată un răspuns de la Tiraspol la propunerea Chișinăului și a Kievului de a ajuta regiunea transnistrean cu cărbune.

„Am văzut răspunsurile precedente la ofertele noastre de sprijin. Sperăm că de data aceasta va fi un alt răspuns. (...) Vom munci pentru a crea acest sprijin internațional, pentru a ajuta cetățenii noștri din stânga Nistrului să depășească această dificultate în care s-au pomenit din cauza cinismului de care dau dovadă Gazprom și Kremlinul”, a spus ministrul.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te