Șefii diplomațiilor SUA și UK sunt la Kiev, discută despre înarmarea Ucrainei

David Lammy și Antony Blinken (dreapta) urcând marț seară în Polonia în trenul care i-a dus la Kiev.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au sosit împreună miercuri la Kiev pentru a evalua cererile Ucrainei de ajutor militar suplimentar.

Înalții diplomați ai celor doi aliați au sosit cu trenul din Polonia în capitala ucraineană, potrivit unui reporter AFP care i-a însoțit.

Kievul și-a intensificat în ultimul timp presiunile pentru ca Ucraina să obțină de la occident arme mai puternice și mai puține restricții de folosire.

La Washington, președintele Joe Biden, a spus că administrația lui lucrează la posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acțiune.

Joe Biden, deși susține puternic Ucraina, a declarat anterior că vrea să evite un conflict direct între Statele Unite și Rusia, cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Antony Blinken, la o întâlnire de marți, la Londra, cu David Lammy, a declarat că Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi eficientă în fața agresiunii rusești.

Vorbind despre o posibilă permisiune a SUA de a folosi arme cu rază lungă de acțiune, Antony Blinken a spus: „Nu o excludem niciodată, dar atunci când decidem, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată avansa ceea ce ucrainenii încearcă să realizeze”.

O chestiune de prim-rang pe agenda discuțiilor lui Blinken și Lammy cu ucrainenii este și implicarea Iranului în efortul de război al Rusiei.

Statele Unite au acuzat oficial marți Iranul că a furnizat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei pentru războiul său din Ucraina și au promis că vor lua măsuri pentru a-i sancționa pe cei implicați.

Iranul, la fel ca în cazul constatărilor anterioare ale serviciilor de informații americane, a negat că ar fi furnizat Rusiei arme pentru războiul din Ucraina.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pe de altă parte luni că aliații occidentali trebuie să permită Ucrainei să utilizeze armele primite de la ei pentru a lovi depozitele militare din Rusia, tocmai în ideea că acolo ar fi deja rachete iraniene.

Marți, după declarația lui Blinken, consilierul ucrainean a spus că sancționarea Iranului pentru livrările de rachete către Rusia „nu este suficientă”, repetând cererea ca aliații să fie mai flexibili în privința felului cum utilizează Kievul armele primite de la ei.

Țările occidentale care sprijină Ucraina în război ezită să permită armatei ei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei, temându-se că ar putea fi atrase în cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, dar șeful biroului prezidențial ucrainean a declarat că „apărare nu înseamnă escaladare”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te