„Biroul Național Anticorupție din Ucraina și Parchetul Specializat Anticorupție au scos la iveală corupția pe scară largă din cadrul Curții Supreme, și anume o schemă de obținere a unor beneficii ilegale de către conducerea și judecătorii Forțelor Armate ale Ucrainei", a precizat ministerul într-un comunicat.
Consilierul șefului cancelariei președintelui Ucrainei, Serhi Leșcenko, a declarat că Kniazev a fost reținut în timp ce primea o mită în valoare de 2,7 milioane de dolari.
În comunicatul prin care Curtea Supremă a reacționat la reținerea lui Kniazev se spune: „În legătură cu ceea ce se întâmplă legat de șeful Curții Supreme V.S. Kniazev, la 16 mai 2023 va avea loc o ședință extraordinară a Plenului Curții Supreme. Ora va fi anunțată ulterior".
Vsevolod Kniazev este judecător la Curtea Supremă a Ucrainei de la 1 decembrie 2021.
### Vezi și... ### Anchetă | Cum au fost umflate prețurile pentru proviziile de hrană ale armatei ucraineneReținerea lui Kniazev este cel mai recent episod al luptei anticorupție relansată în Ucraina la începutul acestui an când a fost reformat și Biroul Național Anticorupție din Ucraina, fiind ales un nou șef. Unul dintre obiectivele campaniei a fost corupția sistemului de justiție.
În martie, Înalta Curte Anticorupție din Ucraina a anunțat verdictul dat unei foste judecătoare la Tribunalul districtual Kirovski din orașul Dnipro. Ea a fost găsită vinovată de șantaj și de acceptarea unei mite de 30 de mii de dolari. Judecătoarea a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Cu câteva zile mai devreme, pe 28 februarie, biroul Procurorului General a raportat că un ofițer de personal al apărării teritoriale a fost prins cu o mită de un milion de dolari.
În ianuarie, președintele Ucrainei anunța deschiderea unui nou front, cel al luptei anticorupție. „Vreau să fie clar: nu există întoarcere la ce a fost, la cum obișnuiau să trăiască unii care erau apropiați de instituțiile statului, sau care își trăiau toată viața vînând un scaun”, spunea Zelenski. Au urmat concedieri și puneri sub acuzare ale unor oficiali de rang înalt care ar fi cerut și primit mită sau ar fi deturnat fonduri în interes de grup sau personal.
Înainte de invazia de anul trecut, lupta contra corupției era principalul punct din programul lui Zelennski, un novice în ale politicii care a ajuns președinte în 2019 promițând că va curăța instituțiile în mod notoriu corupte ale țării.
Autoritățile de la Bruxelles au spus cu fermitate că, deși susțin candidatura Ucrainei la UE, țara va trebui să pună în practică o serie largă de reforme democratice și economice și să elimine corupția endemică înainte de a putea fi admisă în blocul comunitar, iar procesul de admitere ar putea dura mulți ani.
### Vezi și... ### Pe fondul scandalurilor de corupție, guvernul ucrainean numește un nou șef la Biroul Anticorupție