S-a întâmplat la o săptămână distanță, după ce Ministerul Apărării a propus destituirea sa, motivându-și decizia prin faptul că generalului de brigadă i-a expirat contractul de serviciu militar.
Atunci, la solicitarea Europei Libere, reprezentanții Marelui Stat Major au declarat că nu știu cine va prelua conducerea armatei și că vor afla „după decretul președintei”.
Astăzi, 27 septembrie, contactați telefonic, reprezentanții Ministerului Apărării au spus că nu cunosc când va fi propusă și cine este nouă candidatură.
Fostul ministrul al Apărării, Anatol Șalaru, a spus Europei Libere că, din experiența sa, demiterile din funcții importante sunt discutate în prealabil cu conducerea țării.
Potrivit lui, se cunoaște din timp și numele persoanei care va prelua funcția rămasă vacantă pentru că „armata nu poate rămâne pentru mult timp fără conducere”.
Andrei Curăraru, un analist al comunității WatchDog, a spus Europei Libere că reînnoirea mandatului șefului Statului Major al Armatei Naționale depinde de rezultatele acestuia dar și de „deschiderea politică a președintelui”.
Potrivit lui, în cadrul Ministerului Apărării au loc mai multe procese privind „curățarea sistemului de potențiale surse de informație pentru Federația Rusă”, făcând referire la cazul fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan.
În acest sens, Curăraru crede că autoritățile vor să aducă la conducerea armatei o persoană care să gestioneze mai rapid și mai eficient acest proces.
Potrivit legislației, șeful Statului Major al Armatei Naționale este numit sau demis din funcție la propunerea ministrului Apărării, prin decretul președintelui R. Moldova.
Șeful Statului Major este comandatul Armatei Naționale și exercită conducerea administrativă, fiind responsabil de dotarea, pregătirea și completarea cu tehnică și armament a trupelor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te