Selfie în tranșee | Urmărind militarii ruși cu ajutorul fotografiilor de pe rețelele sociale

Soldați ruși pozând pe linia de fortificații de la nord-est de orașul Tokmak, regiunea Zaporojie, Ucraina.

La începutul primăverii, o unitate rusă s-a antrenat într-o tabără militară cecenă din sudul Ucrainei, în timp ce armata Rusiei se pregătea pentru contraofensiva ucraineană. Judecând după postările de pe rețelele sociale, ei nu au primit prea multă pregătire în securitate operațională (op-sec).

La începutul acestei primăveri, o unitate rusă care s-a antrenat la o academie militară cecenă a fost desfășurată în sudul Ucrainei, în timp ce armata rusă se pregătea pentru anticipata contraofensivă ucraineană.

Denumită RUS, unitatea de voluntari este afiliată la Ahmat, un detașament semiautonom de forțe speciale comandat și supravegheat de guvernul din Cecenia. Soldații RUS s-au antrenat la o academie specială situată în estul Ceceniei.

La 15 mai, soldații unității se aflau pe frontul din Ucraina, în regiunea sudică Zaporojie, unde Rusia construiește de luni de zile o rețea extinsă de apărare: tranșee, câmpuri minate, capcane pentru tancuri, poziții de tragere ranforsate cu beton.

De asemenea, soldații au postat fără reținere pe conturile de socializare fotografii cu ei înșiși, zâmbind cu gura până la urechi pentru selfieuri - imagini cu ajutorul cărora Serviciul rus al RFE/RL a reușit să identifice și să geolocalizeze pozițiile lor și imagini detaliate ale unora dintre sistemele de apărare.

Constatările subliniază o problemă cu care armata rusă se luptă cel puțin de la începutul invaziei din februarie 2022 și, posibil, de mulți ani, până la intervenția Rusiei în Siria în 2015: soldați care încalcă sistematic ceea ce militarii de pretutindeni numesc OPSEC, sau securitatea operațională, dezvăluind aspecte importante ale operațiunilor militare prin partajarea de fotografii sau videoclipuri sau alte lucruri online.

„Pentru Kiev”

Cu mult înainte de invazia Ucrainei, guvernul cecen a primit o largă autonomie și o finanțare generoasă pentru a înființa forțe de securitate care, în mod oficial, sunt subordonate agențiilor federale, cum ar fi Ministerul Apărării, Garda Națională și alte servicii de securitate ale statului.

Prin fotografii ca aceasta postate pe rețelele de socializare, serviciul rus al RFE/RL a reușit să identifice și să-și geolocalizeze pozițiile și imagini detaliate ale unora dintre bastioanele defensive ale armatei ruse.

De fapt, unitățile cecene, care au tot mai multe efective și armament, sunt controlate în principal de comandanții ceceni, inclusiv de liderul absolut al regiunii, Ramzan Kadîrov, susținut de Kremlin. Aproape toate aceste unități au cuvântul Ahmat în titulatura lor - este prenumele tatălui asasinat al lui Kadîrov - și multe dintre ele au fost implicate în bătălii majore din Ucraina, inclusiv în asediul portului Mariupol din Marea Azov, capturat de Rusia în mai 2022.

Unul dintre detașamentele Ahmat cu militari din forțele speciale este sub comanda unui ofițer cecen pe nume Apti Alaudinov. La începutul acestei săptămâni, Ministerul rus al Apărării a organizat o ceremonie cu ofițerii din unitatea Ahmat a lui Alaudinov pentru a materializa o nouă directivă care vizează oficializarea statutului soldaților voluntari pentru lupta în Ucraina, dar care o fac prin intermediul unor detașamente neregulate.

Într-o înregistrare video a ceremoniei de semnare din 12 iunie, care a fost publicată de Ministerul Apărării, o parte din documentația vizibilă se referă la un acronim care înseamnă „Organizația Autonomă Nonprofit Pentru Educație Profesională Suplimentară Sport și Tir club RUS”. Acronimul RUS, în sine, înseamnă Universitatea Rusă a Forțelor Speciale.

RUS a fost creată în urmă cu câțiva ani de Daniil Martinov, un fost angajat al unității de forțe speciale Alpha din cadrul Serviciului Federal de Securitate, principala agenție de informații interne a Rusiei.

Într-o fotografie postată pe VK la 18 aprilie, Daniil Smatrov apare îmbrăcat în ținută de camuflaj cu o emblemă pe piept pe care scrie „Pentru Kiev”, stând în fața unui cort cu sigla RUS.

„Universitatea” a fost înființată special pentru a antrena luptători care raportează personal lui Kadîrov, după cum spune Mairbek Vaceagaiev, istoric și fost oficial guvernamental cecen, care acum contribuie la un podcast produs de Caucasus.Realities de la RFE/RL. Soldații care s-au antrenat acolo au devenit nucleul unității de forțe speciale Ahmat, acționând alături de forțele Ministerului Apărării, deși nu sunt subordonați, în mod oficial, acestuia. Unitatea RUS este populară printre mercenarii și voluntarii ruși grație salariilor mari, dar și a impresiei generale că soldații unității nu luptă în poziții din prima linie, a spus Vaceagaiev. Potrivit experților care au analizat în timp structurile militare ale Ceceniei, unitatea de forțe speciale Ahmat și RUS sunt, în esență, același lucru, RUS fiind entitatea juridică în spatele acesteia. RFE/RL a localizat și identificat mai mulți militari din detașamentul RUS care s-au antrenat la Gudermes și au fost dislocați ulterior în Ucraina.

Poziții ale artileriei rusești la nord-est de orașul Tokmok pe o imagine din satelit de pe Planet.com

Unul dintre ei este Rustem Temirkaiev, un soldat în vârstă de 38 de ani din regiunea Stavropol, care se învecinează cu Cecenia. El și-a postat o fotografie pe rețeaua de socializare rusă VK în aprilie. Fotografia a fost făcută într-un cort din tabăra de antrenament RUS din Gudermes.

Aproximativ o lună mai târziu, la 15 mai, Temirkaiev, care pare a fi soldat de rând, a publicat mai multe fotografii pe contul său VK, de data aceasta de pe un câmp dintr-o zonă neidentificată. Pe baza poziției firelor electrice de înaltă tensiune și a sistemului de apărare antitanc „dinți de dragon” vizibil în imaginile din satelit și în cele ale companiilor comerciale de cartografiere disponibile pe scară largă, RFE/RL a localizat câmpul la nord-est de orașul ucrainean ocupat Tokmak din regiunea Zaporojie.

Mai multe așezări la nord, nord-vest și nord-est de Tokmak sunt, în prezent, teatre majore de luptă, în timp ce Ucraina organizează vaste operațiuni ofensive pentru a încerca să disloce trupele rusești și, eventual, să pătrundă până la linia de coastă a Mării Azov.

O fotografie a lui Rustem Temirkaiev (stânga) postată pe 15 mai îl arată pe acesta împreună cu un coleg, aparent săpând tranșee și adăposturi individuale. În fundal, se văd echipamente militare ascunse de lizieră.

De asemenea, RFE/RL a distribuit aceste fotografii cercetătorilor de la Conflict Intelligence Team, o organizație rusă de investigare cu sursă deschisă. Echipa, cunoscută sub numele de CIT, a declarat că fotografia pare să arate o poziție de artilerie, cu un tun antitanc MT-12 de 100 mm acoperit cu o plasă de camuflaj și cutii de muniție.

O altă fotografie publicată de Temirkaiev pe 15 mai îl arată pe acesta săpând alături de un camarad tranșee pentru refugii individuale. În depărtare, se întrevăd mai multe echipamente militare ascunse în lizieră.

Temirkaiev nu a putut fi localizat pentru comentarii.
Un alt soldat care a participat la centrul de instruire Gudermes a fost identificat ca fiind Daniil Smatrov, în vârstă de 34 de ani, din orașul siberian Cernogorsk. Într-o fotografie publicată pe VK la 18 aprilie, Smatrov apare purtând o ținută de camuflaj cu o emblemă pe piept pe care scrie „Pentru Kiev”, stând în fața unui cort cu logoul RUS.

Voluntari militari ceceni, în regiunea ucraineană Zaporojie, pe 20 mai.

Un selfie postat de Smatrov o lună mai târziu a fost geolocalizat ca fiind undeva între satele Novoprokopovka și Rabotino, pe un drum important care duce de la orașul Orihiv la Tokmak. Smatrov, care pare a fi un soldat oarecare, fără grad sau funcție, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Vacanță cu rachete

Cazul soldaților care fac fotografii de pe telefonul mobil și le postează pe rețele a devenit o problemă suficient de gravă pentru ca parlamentul să adopte o lege în 2019 care le interzice soldaților în serviciu activ să folosească telefoanele mobile. Legea menționează în mod explicit intervenția Rusiei în Siria, unde selfieurile soldaților și alte fotografii din rețelele sociale au ajutat cercetători open-source precum Bellingcat și CIT.

Omniprezentele probleme de securitate operațională ale telefoanelor mobile și ale conturilor de social media nu se limitează nici la trupele ruse. În septembrie anul trecut, turiștii aflați în vacanță în peninsula Crimeea au dezvăluit, din neatenție, pozițiile sistemelor rusești de apărare antirachetă în regiunea ocupată a Mării Negre.