Semnificații ale alegerilor 2018 în Moldova (Igor Munteanu/emerging-europe.com)

Strângerea de mînă între Andrian Candu-Andrei Năstase (stopfals.md).

Alegătorii vor merge de două ori la vot în Moldova în acest an. Contextul în care vor avea loc cele două scrutine este descris de fostul ambasador al R. Moldova la Washington, director al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, într-un articol de pe portalul emerging-europe.com. Alegerile de primar din capitala Chișinău și orașul Bălți pot servi drept versiune demo a votului parlamentar, scrie el. Democrații și socialiștii au lucrat împreună la schimbarea sistemului electoral (de la proporțional la cel mixt), pentru a-și spori șansele în alegeri, şi se aşteaptă acum să culeagă fructele pe care le-au crescut, deşi acest lucru „are foarte puțin cu normele democratice”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Igor Munteanu descrie în continuare „războiul fals” dintre cele două formaţiuni. Narațiunile ruse glorificând victoria în cel de-al doilea război mondial sunt promovate pe 9 mai în centrul Chișinăului, în mare parte de aceiași aliați politici, socialiști și democrați, alimentând concluzia evidentă că aceștia servesc scenarii politice similare, deși în roluri diferite, scrie Munteanu. Dacă Dodon sfidează ceea ce el numește „expansionismul valorilor UE”, prezentându-se drept „apărător al unui sistem conservator de valori”, atunci democrații se descriu ca fiind „pro-UE”. Ambele sunt bluffing, conchide autorul. O altă concluzie a lui e că schimbarea sistemului electoral nu vizează ameliorarea calității clasei politice, așa cum au încercat să facă pretențiile democraților, ci crearea unui vehicul puternic capabil să utilizeze resursele administrative pentru a reduce un proces democratic relativ bun până acum.

Publicaţia Observer din Statele Unite ale Americii a publicat un articol în care vorbeşte în termeni extrem de critici despre activitatea noului ambasador SUA în Germania, iar unimedia.info a tradus şi publicat acest articol. Portalului i-au atras atenţia mai ales criticile din articol la adresa lui Ric Grenell, ambasadorul SUA la Berlin, pentru cuvintele de laudă aduse de acesta în 2016 liderului democrat, Vlad Plahotniuc. Publicaţia îl numeşte pe politician „cel mai de temut magnat” al țării (New York Times îl numea „figura cea mai temută a Moldovei, un magnat pro-occidental cu o reputație atât de toxică încât chiar prietenii lui politici încearcă, de obicei, să își păstreze distanța în public”). În articol se mai arată că Plahotniuc nu este doar un oligarh corupt care este acuzat în mod plauzibil că-și jefuiește țara săracă, ci de asemenea, traficant de persoane, potrivit INTERPOL, și cel care conduce în Moldova. Grenell, continuă publicaţia, care anterior nu pare să fi arătat vreun interes faţă de această țară zbuciumată, a publicat patru articole de opinie între mijlocul lunii august și jumătatea lunii octombrie 2016, în care venerează virtuțile Moldovei şi pe celel ale lui Plahotniuc. Probabil că nu a fost un act de caritate din partea lui Grenell, se arată în articol.

La 12 mai curent, portalul Actual.md care publică preponderent articole favorabile actualei guvernări, a inserat știrea cu titlul speculativ „Se coace o nouă coaliție pro-europeană? Întâlnirea momentului în politica moldovenească!”, în care se spune că președintele Parlamentului, Andrian Candu, și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, „au fost surprinși astăzi la o discuție”, unde „și-au dat mâna și au vorbit în prezența șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko”. Știrea a fost preluată integral de alte site-uri, cum ar fi Timpul.md sau Hotnews.md, iar Kp.md a titrat că Năstase și Candu s-au și înțeles să creeze o nouă coaliție proeuropeană. În realitate, scrie stopfals.md, cei doi nu au avut o discuție propriu-zisă în „Orășelul european”, ci doar s-au salutat și au schimbat câteva cuvinte, fără legătură directă cu politica.