Marți, 9 februarie 2020 începe în Senatul american al doilea proces de „impeachment” (suspendare din funcție/ sancționare) a fostului președintelui Donald Trump – un proces intentat de Camera Reprezentanților după asaltul unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului pe 6 ianuarie. Înainte de asaltul mulțimii, soldat cu moartea a cinci persoane, între care un ofițer de poliție, Trump le-a ținut un discurs în care-i îndemna să nu accepte rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le pierduse în fața democratului Joe Biden, în opinia sa, ca urmare a unei „fraude masive” -acuzație care nu este susținută de nici o dovadă. Acum Trump este acuzat de „incitare la revoltă”. S-ar putea ca procesul să nu dureze mai mult de o săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
Echipa sa de avocați susține pe de o parte că tot ce a spus președintele este acoperit de primul amendament al Constituției, care garantează libertatea de expresie. Al doilea argument este că acest proces de „suspendare din funcție” nu poate avea loc după ce președintele și-a încheiat mandatul.
Majoritatea americanilor – 56% - consideră că Trump trebuie să fie condamnat și să i se interzică să mai candideze pentru orice funcție publică.
Ca să fie condamnat în Senat, este nevoie de votul a două treimi din cei 100 de membri, ceea ce implică și votul a 17 senatori republicani pe lângă majoritatea de 51, deținută de democrați. Pentru moment se pare că sunt puțini republicani dispuși să voteze pentru condamnarea lui Trump așa că este de așteptat ca fostul președinte să fie achitat, cum s-a întâmplat și în februarie 2020, în cursul primului său proces de „impeachement” legat de Ucraina.
Noul Ministru american pentru Securitate Internă afirmă într-un interviu pentru CNN că terorismul intern este o amenințare majoră pentru Statele Unite, după atacul din ianuarie asupra Congresului. Alejandro Mayorkas a spus, între altele că „insurecția și acțiunile oribile din 6 ianuarie (...) mă obligă la o dublare a eforturilor de combatere a urii și de luptă cu una din cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm în prezent, și anume terorismul domestic.”