Senatorii americani susțin constituirea unui tribunal internațional pentru crimele de război din Ucraina

Beth Van Schaack, reprezentanta SUA pentru justiție penală la nivel mondial, depune mărturie în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului, la Washington, la 31 mai. Ea a a spus că tribunalul ar putea fi „cel mai important proces din istorie de la Nürnberg încoace”.

Senatorii americani și un diplomat american de rang înalt și-au exprimat sprijinul, la 31 mai, pentru crearea unui tribunal internațional separat de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a judeca crimele de agresiune care au avut loc în timpul războiului din Ucraina.

Atât președintele francez Macron, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au solicitat recent înființarea unui astfel de tribunal internațional independent.

Senatorii americani și Beth Van Schaack, diplomată de top a SUA pentru justiție penală globală, au discutat, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru relații externe a Senatului, despre eforturile actuale ale SUA de a face din acest tribunal o realitate, pentru a trage la răspundere Rusia pentru crime de agresiune.

### Vezi și... ### Zelenski: Tot mai multe țări sprijină crearea unui tribunal special pentru agresiunea rusă din Ucraina

Senatorii au dezbătut planurile tribunalului, recunoscând că mai sunt multe detalii care trebuie puse la punct. Planul actual prevede ca tribunalul să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean, dar audierile ar urma să aibă loc în afara Ucrainei, atât timp cât războiul continuă. Acestea ar urma să se mute într-o instanță din țară după ce războiul se va încheia.

Tribunalul ar viza mai degrabă crimele de agresiune decât crimele împotriva umanității, care sunt urmărite, în prezent, de CPI.

Van Schaack a subliniat impactul mare pe care l-ar avea acest tribunal, precum și eforturile actuale ale CPI, afirmând că aceste eforturi ar duce la „probabil, cel mai important proces din istorie de la Nürnberg încoace”, o referire la procesele pentru crime de război desfășurate după Al Doilea Război Mondial, care au dus la condamnarea multor criminali de război naziști.

Van Schaack a detaliat, de asemenea, implicațiile internaționale, afirmând că un tribunal internațional pentru crime de agresiune ar implica probabil și Belarusul pentru că a ajutat la actele de agresiune ale Rusiei. În plus, prin examinarea specifică a crimelor de agresiune, Van Shaack a spus că tribunalul ar putea urmări în justiție agresiunea rusă încă de la anexarea ilegală a Crimeei din 2014.

### Vezi și... ### Petiție internațională pentru arestarea lui Putin la summitul BRICS din Africa de Sud

Departamentul de Stat speră, de asemenea, ca înființarea unui tribunal împotriva agresiunii să trimită un mesaj internațional împotriva „unor încălcări flagrante similare ale suveranității statelor”, a declarat Van Schaack.

Deoarece actuala propunere se bazează pe instanțele ucrainene, comisia a fost de acord că va fi nevoie de o supraveghere semnificativă și de asistență din partea partenerilor internaționali.

Există provocări suplimentare în ceea ce privește actuala urmărire penală a atrocităților pe măsură ce războiul continuă. Van Schaak a subliniat că ar fi necesare decenii de anchete și audieri în cadrul acestei instanțe precum și la CPI și Consiliul European, pentru ca o instanță internațională de specialitate să facă dreptate.

Toți membrii comisiei și-au afirmat angajamentul față de necesitatea de a face Rusia responsabilă, un senator declarând că „impunitatea nu este o opțiune”.