Senatul american confirmă numirea unui nou judecător conservator la Curtea Supremă

În prezența președintelui american Donald Trump, Amy Coney Barrett depune jurământul după ce a fost confirmată ca nou judecător pe viață la Curtea Supremă americană, Washington, 26 octombrie 2020.

Cu opt zile înaintea alegerilor prezidențiale din American, majoritatea republicană din Senat a confirmat numirea magistratei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă , întărind pentru mulți ani în viitor poziția dominantă a aripii conservatoarea.
În pofida opoziţiei democraţilor, care insistau ca numirea unui nou judecător să fie lăsată la latitudinea viitorului președinte, senatorii republicani au votat toţi, cu o singură excepţie, pentru candidata aleasă de preşedintele Donald Trump.

### Vezi și... ### SUA: candidata la funcția de judecător la Curtea Supremă evită să răspundă la o serie de întrebări fundamentale

Curtea Supremă, arbitru al marilor controverse din societatea americană, va număra astfel şase judecători conservatori din nouă, dintre care trei numiţi de Donald Trump.
Catolică ferventă de 48 de ani, mamă a şapte copii şi opusă avortului, Amy Coney Barrett o înlocuiește la Curtea Supremă pe judecătoarea progresistă şi feministă Ruth Bader Ginsburg, decedată de curând ( la 18 septembrie).

Indiferent de rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, acestă numire schimbă configurația Curții Supreme pentru decenii, deoarece judecătorii la Curtea Supremă sunt aleși „pe viaţă".