Cam pe la sfîrșitul lunii mai ar urma să înceapă controlul comun moldoveano-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc. E un prim pas pentru o mai bună administrare a frontierei de stat şi posibil un început AL unei noi politici de reintegrare a ţării, consideră experţii de la Institutul Viitorul. Într-un studiu dat publicității joi, ei propun câteva soluţii şi în ce priveşte controlul aşa zisei frontiere „administrative” între cele două maluri ale Nistrului, adică AL zonei de securitate. Relatează Alla Ceapai.
Oportunitatea extinderii controlului comun cu Ucraina în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc porneste de la statistici - anume aici se înregistrează cel mai mare flux de traversări a frontierei de stat. În studiul Institutului „Viitorul” se arată că, în 2016, pe segmentul transnistrean al frontierei au fost înregistrate peste 3,5 milioane de traversări, dintre care 2 milioane în punctul Cuciurgan-Pervomaisc. E vorba doar de persoane. Introducerea controlului vamal comun moldo-ucrainean va permite, spun experţii, un control mai eficient al fluxurilor de persoane, dar şi al mărfurilor. Controlul mixt ar trebui extins ulterior şi în celelalte 24 de segmente transnistrene ale frontierei de stat, susţine autorul studiului, expertul Rosian Vasiloi, fost vice-director al poliţiei de frontieră. El se întrebă însă ce e de făcut cu aşa zisa frontieră „administrativă” între cele două maluri ale Nistrului, care coincide cu zona de securitate şi de-a lungul căreia partea transnistreană a amenajat în jur de 20 de zise posturi vamale. Administrarea acestui segment nu pare să fie o prioritate a guvernului de la Chişinău, consideră expertul Rosian Vasiloi:
„Pentru a administra frontiera administrativă la nivel naţional sunt create toate premisele. Însă, în opinia mea, cred că nu este voinţă pentru a administra această frontieră administrativă. Este poate şi o frică legată de ce vor spune partenerii noştri, diferiţi parteneri, Federaţia Rusă, Uniunea Europeană. Porozitatea acestei frontiere creează mai multe dificultăţi pentru cetăţenii, pentru autorităţile care îşi desfăşoară activitatea în zona de securitate.”
Lipsa unui control eficient a zisei frontiere „administrative”, cum a numit-o expertul, comportă multiple riscuri şi ameninţări, inclusiv de ordin militar, susţine Rosian Vasiloi. În prezent, autorităţile constituţionale administrează această zonă prin nouă puncte interne de control vamal şi șase oficii teritoriale ale biroului de migraţie. Prin actualul mecanism autorităţile nu reuşesc să facă faţă tuturor riscurilor, între care, traficul ilicit de mărfuri, de arme, precum şi de oameni.
Expertul susţine că imaginara frontieră administrativă nu trebuie privită separat de segmentului transnistrean al frontierei de stat. Iar pentru o bună gestionare a lor, Rosian Vasiloi propune câteva soluţii, între care, lichidarea aşa numitor posturi vamale de pe malul stâng al Nistrului şi preluarea treptată de către autorităţile consitutţionale a controlului total asupra frontierei de stat.
„Este evident că o să fie reticenţă din partea ziselor autorităţi din Transnistria, dar şi din partea unor actori de pe malul drept şi a celor din exterior, dar cred că suntem la etapa când putem să punem punct pe aceste subiecte şi să ne asigurăm că cetăţenii noştri sunt în siguranţă şi pot circula liber.”
Extinderea controlului comun cu Ucraina în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc a fost criticată deja de administraţia de la Tiraspol care vorbeşte despre o nouă blocadă a regiunii. Autoritățile moldovene insistă însă că interesele cetățenilor de rând nu vor fi prejudiciate, ci dimpotrivă va fi facilitată circulaţia persoanelor și mărfurilor prin acest punct de control mixt întrucât vor putea fi excluse la maxim abuzurile.