Separatiștii din Ucraina au stabilit data procesului străinilor acuzați că ar fi mercenari

Separatiștii susținuți de Rusia în regiunea Donețk din estul Ucrainei au stabilit data de 15 august pentru procesul a cinci străini acuzați că s-au alăturat forțelor armate ucrainene ca mercenari.

Liderii a ceea ce separatiștii numesc Republica Populară Donețk (DNR) au declarat la 12 august că Matias Gustavsson din Suedia, Vjekoslav Prebeg din Croația și britanicii John Harding, Andrew Hill și Dylan Healy vor fi judecați. Cei cinci bărbați, spun separatiștii, sunt acuzați că sunt mercenari, că se pregăteau pentru acțiuni teroriste și că au desfășurat activități care au ca scop preluarea puterii. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei cinci ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea.

Luna trecută, Ministerul britanic de Externe a condamnat ceea ce a numit „exploatarea” prizonierilor de război și a civililor în scopuri politice, în urma capturării lui Healy și Hill. Un alt britanic, Paul Ury, care a fost capturat împreună cu Healy și Hill, a murit în iulie în timp ce se afla în custodia separatiștilor.

La începutul lunii iunie, alți doi britanici - Aiden Aslin și Shaun Pinner - și un cetățean marocan - Saaudun Brahim - au fost condamnați la moarte de către separatiști pentru „activități de mercenariat”. Toți trei spun că serveau în armata ucraineană atunci când au fost capturați de separatiștii pro-ruși în timp ce luptau împotriva forțelor rusești.