Separatiștii pro-ruși spun că străinii capturați care luptau pentru Ucraina riscă pedeapsa cu moartea

Separatiștii susținuți de Rusia în regiunea estică ucraineană Donețk au acuzat cinci străini capturați în Ucraina că sunt mercenari, în cadrul unui proces care a început la 15 august, potrivit presei ruse.

Agenția rusă TASS îl citează pe „judecătorul” din acest caz care spune că acuzațiile împotriva a trei dintre bărbați - suedezul Matias Gustavsson, croatul Vjekoslav Prebege și britanicul John Harding - sunt pasibile de pedeapsa cu moartea. Toți cei cinci au pledat nevinovat la acuzațiile de activități de mercenariat și de antrenament pentru „preluarea puterii prin forță”.

Următoarea audiere a celor cinci de către tribunalul administrat de separatiști ar fi programată pentru luna octombrie. Liderii a ceea ce separatiștii numesc Republica Populară Donețk (DNR) i-au acuzat săptămâna trecută pe Gustavsson, Prebeg, Harding și pe britanicii Andrew Hill și Dylan Healy că s-au alăturat forțelor armate ale Ucrainei.

Luna trecută, Ministerul britanic de Externe a condamnat „exploatarea” prizonierilor de război și a civililor în scopuri politice, după ce Healy și Hill au fost capturați. Un alt britanic, Paul Ury, care a fost capturat împreună cu Healy și Hill, a murit în custodia separatiștilor.

Separatiștii au ordonat, de asemenea, condamnarea la moarte a altor doi britanici și a unui marocan care spun că serveau în armata ucraineană atunci când au fost capturați.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avertizat Moscova că trebuie să se asigure că pedeapsa cu moartea nu este executată. Guvernul britanic insistă ca, în calitate de membri legitimi ai forțelor armate ucrainene, deținuții să fie tratați ca prizonieri de război, în conformitate cu Convenția de la Geneva.