Cum sînt comemorate în lume victimele atentatelor de la 11 septembrie

O sculptură a unui steag american în „9/11 Living Memorial Plaza”, lîngă Motza, în Israel, la vest de Ierusalim. Pe baza sculpturii sînt înscrise numele victimelor, între care cinci cetățeni israelieni.
 

Artista americană Miya Ando la Londra, alături de lucrarea ei „După 9/11”, făcută din oțel recuperat de la World Trade Center. Lucrarea a fost mutată de la locația ei temporară, în Parcul Battersea din Olympia Park, după un lung interval în căutarea unei destinații permanente. Statuia a fost un cadou al Autorității portuare din New York și New Jersey, Marii Britanii.

O sculptură de artistul rus-georgian Zurab Tsereteli, intitulată „Lupta împotriva Terorismului mondial”, instalată la Bayonne, New Jersey, în apropiere de Manhattan. Lucrarea, înaltă de 30 de metri, a fost dăruită Statelor Unite, drept cadou oficial în septembrie 2006.
 

Monumentul victimelor terorismului de la Kiev, în Ucraina, inaugurat la 11 septembrie 2005, cu inscripția „Să nu ucizi!” în 120 de limbi.
 

O sculptură amintind cele două Turnuri gemene, la Copenhaga, Danemarca...

... și un memorial similar în Parcul din Pădurea Donadea din Irlanda.
 

Un memorial în amintirea victimelor atacurilor de la Kielce, din Polonia, cu titlul „Homo Homini”. Pe monumentul care reprezintă cele două Turnuri gemene sînt înscrise numele principalelor atacuri teroriste din ultimii 15 ani.

Memorialul „Memorie e Luce” (Memorie și lumină) este un cadou din partea Statelor Unite făcut orașului italian Padova. Forma sculpturii sugerează o carte deschisă. Designul structurii îi aparține arhitectului Daniel Libenskind, unul din realizatorii site-ului memorial de pe locul World Trade Center, la New York.