Serbia nu va recunoaște voturile înscenate de Kremlin în Ucraina ocupată

Ministrul sârb de Externe, Nikola Selaković

Serbia, țară aliată a Rusiei, a anunțat că nu va recunoaște votul în desfășurare din regiunile Ucrainei controlate de Rusia, scrutin pe care Kievul și în mare măsură comunitatea internațională le-au numit referendumuri „false”.

Autoritățile de la Belgrad dau astfel o altă lovitură internațională efortului organizat în grabă de Kremlin de a-și consolida primele câștiguri în invazia sa de șapte luni. Ministrul de externe Nikola Selaković a declarat la 25 septembrie la Belgrad că „Serbia nu poate accepta aceste rezultate”, datorită angajamentului său față de Carta ONU și a respectării dreptului internațional, printre altele. A face acest lucru „ar încălca complet interesele noastre naționale și de stat, ar putea în pericol păstrarea suveranității și integrității teritoriale și inviolabilitatea frontierelor”, a spus el.

Serbia a menținut relații strânse cu Rusia în special pentru a-și susține refuzul de a recunoaște declarația de suveranitate din 2008 a fostei sale provincii Kosovo, recunoscută în prezent de peste 100 de țări. Selakovic și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au semnat săptămâna aceasta, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, un așa-numit plan de consultări pentru țările lor pentru următorii doi ani. Acesta a fost primul document diplomatic la nivel înalt pe care Serbia și Rusia l-au semnat de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.