După două seri de proteste la Belgrad, soldate cu rețineri și ciocniri violente cu poliția, guvernul sârb a renunțat joi la ideea de a impune obligativitatea de a sta acasă în cursul weekend-ului dar a interzis toate adunările de mai mult de 10 persoane.
Premierul Ana Brnabic a mai anunțat și alte măsuri sanitare, menite să oprească extinderea pandemiei de coronavirus, între care menținerea distanței sociale în spațiile închise, interdicția de a lucra noaptea și închiderea spațiilor publice, cum ar fi parcurile, între orele 23:00 și 6:00.
„La Belgrad, spitalele nu mai au locuri pentru pacienți” a declarat premierul care a recunoscut că măsurile la care se recurge acum sunt un compromis pentru „binele cetățenilor și a economiei”.
Protestele de la Belgrad, izbucnite marți când s-a anunțat posibilitatea ca viața socială și economică să fie reînghețate , s-au extins și în al doilea oraș ca mărime, Novi Sad. Pe 8 iulie, protestatarii au încercat să ocupe sediul postului de radio regional.
Înainte de alegerile din 21 iunie, câștigate de partidul președintelui Vucic și aliații acestuia, autoritățile din Serbia au redeschis rapid economia după săptămâni de îngheț. Protestatarii acuză autoritățile că acesta este motivul pentru care acum, Serbia se confruntă cu o explozie de noi cazuri de Covid-19 și că repornirea rapidă a economiei s-a făcut numai din calcul electoral.