Serbia și Kosovo au încheiat un acord privind disputa legată de plăcuțele de înmatriculare

Femeile din Mitrovica Nord protestează împotriva guvernului din Kosovo pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor pe 23 noiembrie

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord, punând capăt unei dispute care durează de mai multă vreme în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare auto în nordul Kosovo.

„Am ajuns la o înțelegere", spune pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, la 23 noiembrie, după ce acordul a fost încheiat la Bruxelles sub medierea UE. „Foarte fericit să anunț că negociatorii șefi din #Kosovo & #Serbia, cu ajutorul UE, au convenit asupra unor măsuri pentru a evita o nouă escaladare și pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relațiilor lor."

O istorie veche, mereu reînnoită

Pe 31 iulie, etnicii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumurile din apropierea a două puncte-cheie de trecere a frontierei cu Serbia. În regiune s-au înregistrat tensiuni interetnice înainte de intrarea în vigoare a două reglementări guvernamentale referitoare la plăcuțele de înmatriculare și actele de identitate emise de sârbi. Nu era prima dată: acele căi de acces către frontieră au mai fost blocate și în octombrie 2021, din aceleași motive, și situația părea să escaladeze către noi confruntări armate.

### Vezi și... ### Baricadele de la două treceri de la granița dintre Kosovo și Serbia au fost înlăturate

În vara aceasta guvernul kosovar și-a exprimat din nou intenția ca, începând cu 1 august, călătorilor care sosesc din Serbia să li se preschimbe actele emise de Serbia cu noi documente de identitate emise de Pristina, valabile trei luni. Această politică corespunde unei practici de lungă durată aplicate de Belgrad pentru cetățenii kosovari care vizitează Serbia.

După ce sârbii din Kosovo au blocat drumurile către frontieră și situația căpătase un potențial caracter exploziv, autoritățile kosovare au anunțat că acceptă să amâne punerea în aplicare a reglementărilor, după consultări cu reprezentanții SUA și ai Uniunii Europene.

Un nou acord, o cale către normalizarea relațiilor

Ambasadorul Kosovo în Belgia, Agron Bajrami, a confirmat, pe 23 noiembrie, că s-a ajuns la un acord. „După ore îndelungate de negocieri, ne-am atins obiectivul: avem un acord! Acum pot începe discuțiile privind normalizarea completă", a declarat el pe Twitter.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire între Petar Petkovic, șeful biroului pentru Kosovo din cadrul guvernului sârb, Besnik Bislimi, negociatorul-șef al Kosovo în discuțiile cu Serbia, și Miroslav Lajcak, trimisul special al Uniunii Europene pentru dialogul Kosovo-Serbia.

Lajcak a declarat anterior pe Twitter că este „speranța sa sinceră” că se va găsi o soluție pentru a detensiona conflictele de pe teren și a lucra la normalizarea relațiilor.

Acordul prevede ca Serbia să nu mai emită plăcuțe de înmatriculare cu „denumirile” orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta orice alte acțiuni legate de reînmatricularea vehiculelor, a declarat Borrell.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că scopul întâlnirii dintre cele două țări care aspiră să devină membre ale UE a fost acela de a găsi o cale de ieșire din situație „în spirit european”. Borrell a declarat că va invita părțile în zilele următoare pentru a discuta următorii pași.

Kosovo plănuise ca în această săptămână să înceapă să emită amenzi pentru aproximativ 10 000 de șoferi sârbi care continuă să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de Serbia.

Discuțiile susținute de UE la începutul acestei săptămâni între prim-ministrul kosovar Albin Kurti și președintele sârb Aleksandar Vučić nu au reușit să ducă la un acord pe această temă. După eșecul discuțiilor, Kosovo a amânat pentru 48 de ore planurile de a începe să emită amenzi.