Serebrian va discuta la Tiraspol despre racordarea regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană

Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, obiectivul discuțiilor de vineri, 17 mai, dintre Chișinău și Tiraspol, ar fi „racordarea” regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană a R. Moldova.

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului se vor așeza vineri, 17 mai, la masa de negocieri. Întâlnirea va avea loc, din nou, în stânga Nistrului, a declarat într-un interviu la Moldova 1 vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.

Serebrian spune că pe agenda discuțiilor vor fi subiecte de ordin economic și social din regiunea transnistreană.

Potrivit lui, obiectivul acestor discuții ar fi „racordarea” regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană a R. Moldova.

„Sperăm că Tiraspolul va avea suficientă suplețe și înțelegere, pentru că este și interesul lor, ținând cont de situația socială, ținând cont de situația economică din regiune, să se racordeze la acest proces de integrare europeană. Pentru că este în beneficiul regiunii, în beneficiul agenților economici și al populației în ultimă instanță”, a declarat Oleg Serebrian.

Anterior, vicepremierul a spus de mai multe ori că reintegrarea regiunii transnistrene va depinde de viteza procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

La începutul lunii aprilie, el anunța că, în scurt timp, ar putea fi creat un grup din care să facă parte reprezentanți ai Chișinăului și Tiraspolului pentru discuții cu privire la integrarea europeană.

Nu este clar dacă acest grup a fost deja creat sau dacă subiectul va fi abordat la discuțiile programate pentru 17 mai.

Tiraspolul speră să pună în discuție subiectul „presiunilor economice” ale Chișinăului - așa numește administrația transnistreană încercările autorităților constituționale de a-i egala în drepturi pe agenții economici din stânga Nistrului cu cei de pe malul drept.

„În cadrul întrevederii vrem să discutăm despre importul de medicamente și echipamente medicale în regiune, precum și despre reluarea funcționării punctelor de înmatriculare a vehiculelor”, a spus presei de la Tiraspol pretinsul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev.

Faptul că Ignatiev este dat în căutare pe teritoriul Ucrainei nu constituie un obstacol legal pentru participarea sa la discuții, a spus Oleg Serebrian, în interviul pentru Moldova 1.

Ultimele discuții dintre Serebrian și Ignatiev au avut loc în ianuarie 2024. Atunci, subiectul cheie a fost noul Cod Vamal, adoptat la Chișinău și criticat dur la Tiraspol.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te