Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite că ar vrea să demonteze sistemul tratatelor de control asupra armelor, în vreme ce Rusia ar fi gata să facă noi eforturi pentru a salva un tratat din vremea Războiului Rece.
Serghei Lavrov a vorbit la o conferință de presă anuală la Moscova, la o zi după ce Rusia și Statele Unite au purtat consultări la Geneva pe marginea Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.
Documentul din 1987 interzice rachetele de croazieră cu lansare de la sol și rază de acțiune între 500 și 5000 de kilometri.
Aproape 2 700 de asemenea rachete au fost distruse de Uniunea Sovietică și Statele Unite după semnarea tratatului. Cele mai multe rachete americane distruse erau amplasate în Europa.
De câțiva ani, Statele Unite acuză Rusia că ar încălca tratatul, construind o rachetă nouă, 9M729. Washington-ul amenință să se retragă din tratat, dacă Rusia nu revine la îndeplinirea lui deplină.
### Vezi și... ### Trump-Putin și lichidarea tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF)Ceea ce nu încurajează optimismul sunt acțiunile unilaterale ale Washington-ului care țintesc în distrugerea unor instrumente de o importanță crucială ale legislației internaționale de asigurare a stabilității strategice, a spus astăzi Lavrov la conferința de presă.
De asemenea, el a acuzat Statele Unite că ar fi ignorat explicațiile ruse oferite la consultări de marți la Geneva, în legătură cu noua rachetă rusească, care nu ar încălca prevederile tratatului.
Cu o zi mai devreme, Andrea Thompson, subsecretar american de stat pentru controlul armelor și securitate internațională, a spus că Rusia nu a reușit să explice nimic și că trebuie să-și distrugă rachetele neconforme.
Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a spus că Rusia are la dispoziție pentru aceasta 60 de zile, sau Statele Unite abandonează tratatul.
Serghei Lavrov care este ministru de externe din 2004, când Vladimir Putin a obținut cel de-al doilea său mandat prezidențial, face conferințe de presă în fiecare an în luna ianuarie. Dar vorbește mai mult despre evenimentele anului trecut, fără a face declarații majore despre politicile viitoare.