Serghei Lavrov și-a început turneul prin Africa în Egipt

Ministrul rus de Externe și-a început turneul african în Egipt. În fotografie, Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă susținută la Cairo, 24 iulie 2022

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a asigurat pe liderii egipteni că Rusia se angajează să livreze comenzile de cereale rusești după ce a ajuns la un acord cu Ucraina privind exporturile pe Marea Neagră.

Lavrov spune că „a reafirmat hotărârea exportatorilor de cereale rusești de a-și respecta toate angajamentele" în timpul întâlnirii sale din 24 iulie cu ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry. El a afirmat într-o conferință de presă că el și Shoukry „au discutat parametrii specifici de cooperare" în domeniul exporturilor de cereale și au convenit ca ministerele lor relevante să rămână în contact.

Lavrov se află în Egipt în prima etapă a unei călătorii în Africa. Urmează să viziteze și Etiopia, Uganda și Republica Democratică Congo. Călătoria are ca scop temperarea îngrijorărilor provocate de întreruperea transporturilor de cereale ucrainene produsă după ce Rusia a invadat fără a fi provocată Ucraina, în februarie.

Acordul la care Rusia a ajuns cu Ucraina la 22 iulie are ca scop să permită exporturile de cereale să părăsească Ucraina pentru a contribui la reducerea inflației și a crizei alimentare mondiale provocate de blocadă.

Ucraina a declarat că va continua cu planurile de reluare a exporturilor de cereale, în ciuda atacurilor cu rachete pe care forțele rusești le-au lansat pe 23 iulie asupra Odesa, unul dintre porturile de la Marea Neagră din care se exportă cereale.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Volodimir Zelenski: „Vom învinge!”