Serghei Şoigu susține că lupătorii de la Azovstal ar refuza să se predea

Nori de fum deasupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, 2 mai 2022.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că „rămășițele grupului militar ucrainean”, aflat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, sunt „blocate” acum pe „tot perimetrul uzinei”.

Potrivit agenției de stat rusă RIA, Șoigu a susținut într-o teleconferință că luptătorii din combinat ar fi refuzat să se predea, deși li „s-a garantat viața și un tratament demn, în conformitate cu dreptul internațional”. Mai mult, Șoigu a reafirmat că luptătorii calificați drept „naționaliști” ar refuza să elibereze civilii adăpostiți în combinat.

### Vezi și... ### Azovstal: cum arată combinatul unde se dă ultima bătălie pentru Mariupol

Majoritatea militarilor baricadați în Azovstal aparțin controversatului batalion Azov, încadrat însă de mai mulți ani în armata ucraineană. Autoritățile ucrainene informează că uzina Azovstal este sub „focul constant” al trupelor ruse. Duminică au fost evacuați peste 100 de civili, care între timp au ajuns în regiunile controlate de armata ucraineană, dar se pare că în combinat ar mai fi circa 200 de civili, potrivit primarului din Mariupol. Pentru miercuri se vorbea din nou despre deschiderea unor căi de evacuare.

Ministrul rus al apărării a repetat totodată avertismentul Moscovei că va considera echipamentele NATO care sosesc în Ucraina drept o țintă legitimă pentru atacuri, potrivit agenției RIA, citată de CNN.

Marți, rachete rusești au lovit mai multe locații din vestul și centrul Ucrainei, atacuri despre care oficialii ucraineni au spus că aveau ca țintă infrastructura de transport.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | UE va renunța treptat la importurile de petrol din Rusia