Mulţi moldoveni din diaspora sunt nedumeriţi, în ziua votului pentru alegerile parlamentare, din 24 februarie, se vor întreba: dar eu cu cine votez? Viaţa politică din R Moldova a devenit un asemenea balamuc încât oricine s-ar pierde, este părerea lui Sergiu Dărănuță, care după şase ani petrecuţi în SUA a revenit acasă. El vorbeşte despre lupta politică care pare a fi mai înverşunată decât cea din tranşee.
Your browser doesn’t support HTML5
Sergiu Dărănuță: „Nu cred că putem numi luptă, nu știu traducerea exactă, dar în limba rusă este un cuvânt, așa, „бойня” (masacru), adică, pe de o parte, este o armată și oameni bine pregătiți și, pe de altă parte, suntem niște „hoarde” care-s răzlețite. Și asta trebuie cuiva, ca să fim așa răzlețiți.”
Europa Liberă: Dar cui i-ar trebui?
Sergiu Dărănuță: „Începând de la principalii luptători pe arena politică, la momentul de față guvernarea și principalul partid de opoziție, care la fel este condus de președintele Dodon și, pe de altă parte, este coloana a cincea, căci cred că și asta tot este foarte important pentru ei, ca să fim cât mai răzlețiți, cât mai puțin uniți și prin asta să dispersăm și voturile pe care am putea ipotetic să le focusăm într-o direcție unică.”
Europa Liberă: Și o societate atât de dezbinată ar fi capabilă totuși să conștientizeze ce se pune în joc, care e miza, cât de conștient trebuie să fii atunci când încredințezi cuiva guvernarea pe un termen de patru ani?
Sergiu Dărănuță: „Bineînțeles! Și rolul persoanelor care ar face lumină în capul alegătorilor totuși aparține liderilor politici de la Chișinău, atât acestor guvernanți, dar în cazul nostru vorbesc despre liderii opoziției.”
Europa Liberă: O lume necăjită, săracă, disperată, ce pune ea prioritar în capul mesei?
Sergiu Dărănuță: „Eu când m-am reîntors în Republica Moldova acum două luni eram mai optimist, acum, după discuții cu oamenii chiar și în teritoriu, eu înțeleg că lumea, într-adevăr, este necăjită. Și acești 600 de lei la cineva fac sărbătoare în casă, fiindcă acesta-i un cadou, este o pomană, pe care oamenii, practic, n-au văzut-o niciodată, dacă să ne uităm la pomenile anterioare. Era ceva, așa, mai pe la întuneric, acum s-a făcut deschis cu o publicitate care a răsunat pe toate televiziunile și radiourile. Și asta o să aibă un impact mare.”
Europa Liberă: Tu vii de peste Ocean. Acolo, când se duce această bătălie pentru a obține un mandat, se dau pomeni electorale, vine politicianul cu sacoșa la alegător?
Sergiu Dărănuță: „Eu n-am auzit de așa ceva, nu am văzut așa ceva. Am fost prezent la câteva campanii electorale, dar nu am văzut absolut nimic; în afară de niște placate și ceva absolut normal, care trebuie să fie, nu am văzut. Bineînțeles că și presa este activă acolo, dar la noi decalajul acesta că cineva are în mâini atâta mass-media, în general vorbind, și cineva nu prea are, bineînțeles că înclină balanța. Pe când dacă vorbim de Statele Unite, acolo este o balanță cât de cât OK și omul nu rămâne fără informație, pe de o parte, și cu prea multă informație, de cealaltă parte.”
### Vezi și... ### „Așteptăm o putere nouă politică, care să apere interesele cetățenilor și să le facă un trai cât de cât decent” (VIDEO)Europa Liberă: În Republica Moldova, percepția multor alegători e că cel care vrea să dețină puterea trebuie să le aducă aceste pomeni și deseori când merge un alt concurent electoral și nu are sacoșa, votantul întreabă: ce mi-ai adus?
Sergiu Dărănuță: „Așa este. Educația noastră politică, în toată perioada aceasta de după independență încoace, politicul a deprins așa alegătorul că la cine sacoșa este mai mare sau mai bogată pentru acela va fi votul meu. Și se face și comparație și eu, pe de o parte, pun alegătorul care este într-o așa situație, dar uitați-vă ce se întâmplă și cu aleșii sau cu persoanele care vor să fie alese, concurenții electorali. Doar prima întrebare este: dar ce o să am eu din asta? Adică, noi ne merităm unii pe alții; ca alegători și ca aleși, noi absolut ne merităm.
Am fost la Orhei, soția mea fiind de acolo, și am văzut la fața locului, cum s-ar spune, acolo îi început de Monaco, îi la început de cale, dar cred că asta o să fie până pe 24 februarie, pe 24 mirajul acesta o să se termine. Și oamenii înțeleg, oamenii asta înțeleg. Discutând la o
Auziți asta peste tot: „și ceilalți furau sau și ceilalți luau sau erau la putere, dar nu au făcut nimic pentru noi...
masă sau discutând pe stradă cu cineva, asta înțelege, doar că întrebarea lui – și, pe de o parte, este și firească – „păi și ceilalți furau?”. Dvs. auziți asta peste tot: „și ceilalți furau sau și ceilalți luau sau erau la putere, dar nu au făcut nimic pentru noi. Uite, acesta a luat, mă rog, dacă a luat, dar știm cu toții că este implicat în scheme, dar măcar a făcut și pentru noi”. Și nu socot, nu pun pe un cântar, pe o balanță că, pe de o parte, este un miliard sau cât este acolo, 100 de milioane sau cât este și, pe de altă parte, sunt două drumuri prăpădite și un lac, care tot era al Orheiului, care a fost salubrizat mai bine decât o făceau predecesorii și niște saltele gonflabile, până la urmă, dar omul percepe asta ca ceva care pentru comunitatea noastră are un impact, adică copilul poate să vină să alerge sau să se plimbe ș.a.m.d. Sunt niște lucruri pe care oricine le-ar putea face, dna Valentina.”
### Vezi și... ### Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, promite să repete „realizările” sale la nivelul întregii R.MoldovaEuropa Liberă: Pentru că vorbim despre gândirea moldovenilor și cum înțeleg ei cultura politică, ce așteaptă alegătorii de la politicieni, iată, în acești patru ani, după ce se anunță cine a ieșit învingător, ce majoritate s-a creat?
Sergiu Dărănuță: „Uitându-mă ce se petrece acum în Republica Moldova, înțeleg că noi așteptăm doar bunăstare.”
Europa Liberă: Bunăstarea vine inclusiv când cei care au voință politică încearcă să stârpească corupția, să edifice statul de drept, iar această corupere politică în campania electorală...
Sergiu Dărănuță: „...pune baza unei corupții mai mari sau noi în cursa electorală.”
Europa Liberă: Și de unde să vină bunăstarea?
Sergiu Dărănuță: „Doar de la politicieni și de asta avem ceea ce avem. Noi trebuie să schimbăm clasa politică
Politicianul la noi este ca un cameleon care va face niște metamorfoze, va migra dintr-un partid în altul, va schimba o ideologie pe alta ...
sau să pornim televizorul după data de 24 februarie. Vom vedea, practic, aceleași fețe. Politicianul la noi este ca un cameleon care va face niște metamorfoze, va migra dintr-un partid în altul, va schimba o ideologie pe alta, cu toate că în Republica Moldova este orișice în afară de ideologie, fiindcă discutam cu cineva care îmi spunea că e de stânga și eu mă uit la el și înțeleg că la noi stânga se percepe ori că-i pentru limba rusă, ori că-i pentru Uniunea asta Vamală sau cum se mai cheamă...”
Europa Liberă: Euroasiatică...
Sergiu Dărănuță: „Euroasiatică, numai nu înțelege că a fi de stânga este un concept care este bine mersi în țările scandinave și oamenii trăiesc într-o democrație...”
Europa Liberă: Deci se pune accent pe social?
Sergiu Dărănuță: „Absolut, absolut! Și asta ar fi foarte bine pentru Republica Moldova, dacă ar fi un partid veridic de stânga, dacă vorbim despre ideologie propriu-zisă, dar în rest...”
Europa Liberă: Dar și cele de dreapta au ideologie?
Sergiu Dărănuță: „Exact același lucru fac și aici merge de-acum altă parte radicală ca unionismul și apoi trece în... Sunt niște momeli electorale, de moment, fiindcă oportuniști, acela care a fost ieri de stânga radical, spre exemplu, sau, cum se percepe aici, comunist, el brusc a devenit democrat peste noapte sau într-o perioadă scurtă și, respectiv, persoanele, najele (om fățarnic, ipocrit) acestea stau undeva bine mersi și ne fericesc zi de zi. Sunt acei 600 de lei sau 300 de lei, sau cutia, sau sacoșa, sau sacul acela cu cartofi, noi suntem niște oportuniști de moment.”
Europa Liberă: Voi, cei din diasporă, ce așteptați, cum vă implicați? De exemplu, de ce Sergiu Dărănuță nu a mers să candideze?
Sergiu Dărănuță: „Acum mai puțin mă puteți atribui la diasporă, fiindcă m-am astâmpărat acasă, întrucât am și eu motivele mele familiale, dar gândurile mele și inima mea, într-adevăr, sunt acolo încă, adică după inerție, fiindcă trăind atâta timp acolo cunosc foarte multe persoane, vorbim despre diaspora nord-americană, dacă discutăm anume despre mine, personal. Da, au fost propuneri să candidez, da, m-am gândit la asta. Vom căuta să susținem pe cineva care îmi este aproape după idei și după ideologie, în general, pe cineva care îl cunosc.
### Vezi și... ### Dumitru Alaiba: „Avem de a face cu un stat care vrea să controleze și să închidă accesul la informație pentru cetățeni”Pentru mine, personal, este un paradox, eu am rămas cu un gust amar că nu am avut un reprezentant al diasporei propriu-zise candidat la funcția de deputat în Parlament, fiindcă avem foarte mulți; noi avem 50 de mii acolo și cred că noi am fi putut să alegem. Nu spun că Dumitru Alaiba, spre exemplu, sau dl Ghilețchi, sau cine mai sunt, nu spun că nu sunt niște candidați cu un potențial bun sau candidați mai răi, dar eu totuși aș fi vrut și aș fi preferat ca, în primul rând, blocul ACUM, dacă mă întrebați de niște preferințe politice, văd blocul ACUM. De ce? Pentru că sunt, nu pot să spun unicii, dar sunt favoriții în această competiție electorală ca opoziție propriu-zisă și îmi pare rău că au pus accentul pe cineva din afara diasporei, dar, mă rog, asta îi privește, poate au calculat și ei riscurile.”
### Vezi și... ### Alegeri parlamentare 2019: candidați clone și dezamăgirea diasporeiEuropa Liberă: Cum anticipezi tu lucrurile? Ce se va întâmpla în diasporă în cadrul acestui scrutin parlamentar?
Sergiu Dărănuță: „Prin faptul că nu s-a pus niciun reprezentant al diasporei ori pe loc să fie susținut de blocul ACUM, ori ca minimum să fie adus, să fie pus pe listă, să i se acorde un loc pe listă la o persoană sau la două, eu cred că asta va demotiva diaspora să iasă masiv la vot. Adică vor rămâne dezamăgiți sau cu gustul acesta amar, adică pe uninominal va câștiga candidatul, spre exemplu, concret, Maia Sandu, dar la nivel de listă mă tem că vor avea de pierdut, fiindcă, spre exemplu, dacă sunt 100 de mii pe Europa de Vest, mă tem că vor ieși mai puțini, deoarece gustul acesta amar va mai persista.”
Europa Liberă: Vă este clar ce se va întâmpla după aceste alegeri? Cine cu cine va coaliza, cine cu cine se va înțelege cum să guverneze? Cine ar merita să conducă Republica Moldova?
Sergiu Dărănuță: „Eu tare aș vrea să conducă cetățenii Republicii Moldova cărora nu li-i în cot de Republica Moldova, dar eu privesc declarațiile care sunt făcute și declarațiile la noi se fac cu glas foarte mare că nimeni cu nimeni nu va face coaliție, adică principalii concurenți electorali pe care îi avem la momentul de față – PD-ul, pe de o parte, PSRM-ul și blocul ACUM – ei, practic, tranșant au spus, în afară de PD, PD-ul, chestia asta a dlui Diacov care vine încă de mult, știți, are el o trăsăturică, așa, că el mereu lasă o portiță cumva deschisă, dar în ambele părți – și de stânga, și de dreapta – asta-i, mă rog, o viclenie, care-i aparține lui și o țin minte eu de mult timp, dar cel puțin Partidul Socialiștilor și blocul ACUM spun că în niciun caz nu fac coaliție cu PD și, respectiv, între ei nu cred că vor face această coaliție. Atunci, se pune întrebarea: ce se întâmplă? Iarăși alegeri?
Eu cred că vor fi alegeri neordinare dacă nu se va ajunge la un numitor comun sau dacă nu vor fi impuși cumva sau rugați, că mai avem și noi parteneri strategici în afară, și nu se vor condiționa anumite lucruri, dar
Cred că va fi un an foarte dificil și murdar și după atâția ani de independență iarăși alegem răul mare, răul mic, și nimeni nu înțelege că noi până la urmă tot răul îl alegem...
rămâne să vedem. Sau acesta, chipul lui, cine acolo?, lui Washington, dacă nu va face treaba lui, dolarul american, am vrut să spun. Eu cred că va fi un an foarte dificil și murdar și după atâția ani de independență iarăși alegem răul mare, răul mic, și nimeni nu înțelege că noi până la urmă tot răul îl alegem și nu mai are importanță că este mare sau este mic. Este o senzație sau o percepție că la lumea asta li-i în cot de țara asta. Și așa și este. Mergând pe drum, stând în rândurile acestea infernale pe la magazine, un „bună ziua!” nu te mai aștepți să spună cineva sau să zâmbească. Și asta se întâmplă pas după pas. Toți sunt supărați pe toți. Oamenii ar trebui să se implice.”
Europa Liberă: Păi, atunci îs capabili moldovenii să-și ia soarta în mâinile lor?
Sergiu Dărănuță: „Mai puțin capabili, dar eu nu-mi pierd speranța. Problema noastră, dna Valentina, pe care eu o văd de mai mult timp, este în lipsa de educație per ansamblu. Noi ar trebui să începem cu cultura și educația, cumva să sistematizăm lucrurile acestea.”
Europa Liberă: Dar asta va fi valabil pentru următoarele generații?
Sergiu Dărănuță: „Moise 40 de ani a condus poporul evreu, până când s-a purificat și a venit un popor, care, mă rog, acum este ceea ce este. Eu asta vreau să spun că e și pentru noi valabil. Avem 20 și ceva de ani, o să treacă timpul poate și la noi, știți, se mai duce nostalgia asta, fiindcă vorbeam deunăzi cu cineva și-mi spunea că Partidul Socialiștilor cultivă nostalgia și eu îi spun: „Aveam 20 de ani și-mi spunea cineva că Partidul Comuniștilor sau cine mai era atunci e pe nostalgie sau Partidul Agrarienilor, acum degrabă o să am 40 și tot pe nostalgie...” Mama dracului, cei nostalgici, doar se mai duc oamenii, mai vin ăștia care nu mai au nostalgii sau nu mai cred că putem să spunem atâta timp că e nostalgie, că e dorul acela de Uniunea Sovietică...”
### Vezi și... ### Contextualizarea unei dezbateri: „AntiNostalgia – privind spre viitor” (VIDEO)Europa Liberă: Și politicienii promit salarii mai mari, pâine mai ieftină...
Sergiu Dărănuță: „...colhozuri, haideți să nu uităm. Dacă ar fi o educație, și nu vorbesc de educație doar politică, omul s-ar mai așeza și ar mai face niște calcule și ar mai înțelege că din apă vin nu faci, oricât te-ai ruga tu deasupra apei acelea și n-o să fie bunăstare atâta timp cât n-o să fie economie sau n-o să fie bani cât n-o să fie un comerț sănătos și n-o să fie o societate sănătoasă atâta timp cât nu vom avea o clasă politică teafără și sănătoasă. Când eu vorbesc de educație, n-am spus că haideți să știm doar a număra, dar să fim și mai pragmatici.”
Europa Liberă: Ca și alegător, ce poruncă le-ai da celor care vor veni să conducă?
Sergiu Dărănuță: „Poruncă nu pot să dau, bineînțeles. Eu totuși îi chem pur și simplu să urce în mașină sau într-un autobuz și să meargă de la nord la sud.”
Europa Liberă: Spun că merg și că știu realitățile.
Sergiu Dărănuță: „Să meargă și să discute acolo, și să vadă. Și dacă le place, să se ducă în Parlament, dar dacă nu le place, să schimbe ceva. Noi trebuie să schimbăm ceva, dna Valentina. Noi pierdem țara! La mine în ospeție acum este finul meu, mâine pleacă; pleacă în Marea Britanie. Cumnați n-am, frați n-am aici, pe loc, toți sunt plecați. Iată ce înseamnă că pierdem țara. Și eu înțelegeam înainte, când plecau părinții noștri, noi rămâneam aici, eram magnetul acela sau contrabalanța ceea care puteam să-i aducem înapoi; aceștia tineri care pleacă și au copii acolo, ei nu mai au aici magnet.”
### Vezi și... ### Iurie Ciocan: „Puterea e în mâinile omului, dacă o să alegem un Parlament cu 10% înseamnă că noi asta merităm”Europa Liberă: Tu ai venit aici, ai revenit...
Sergiu Dărănuță: „Am revenit, fiindcă familia-mi era aici. Dacă nu era familia aici, era cu mine acolo, de exemplu, eu nu cred că mai reveneam poate nici eu, cu toate că eu am fost permanent pentru țara asta. A lăsa totul baltă, asta, bineînțeles, oricine poate să facă, fiindcă acolo, într-adevăr, este și mai bine, și mai curat, și mai luminos, și mai democratic...”
### Vezi și... ### Oleg Bînzar: „Lucrurile trebuie schimbate radical și profund”Europa Liberă: Acolo, în SUA, în străinătate?
Sergiu Dărănuță: „Haideți să spunem așa: de la Prut încolo. Știți, eu cred că treci Prutul și de aici se începe licărirea și încolo-i tot mai luminos și mai luminos, dar totuși am ales aici. Când am spus pierdem țara, vreau să spun că generațiile acestea care pleacă acum, dna Valentina, o să ne fie foarte greu să le aducem înapoi. Ei trebuie să fie foarte motivați.”
Europa Liberă: Dar politicienii vor să-și piardă țara?
Sergiu Dărănuță: „Politicienii nu vor să-și piardă țara, fiindcă țara este sursa asta care îi ține în fotolii și-i ține la resursele astea care nu mai știu sunt infinite sau neinfinite. Cred că nu ar avea interesul acesta. A pierde țara, ce înseamnă? Pentru politicieni sau pentru foștii politicieni care au fost atâta timp la putere, eu cred că nu-i greu să-ți iei două geamantane, că de acum la ei totu-i aranjat și toți îs peste hotare. Nu cred că cineva aici li-i aranjat. Copiii, nepoții, toți li-s acolo, dar eu vreau să spun că nu la toți li-i dat să aibă o țară.
Eu, în general, după convingere sunt de părere că noi suntem parte a Țării Românești. Da, noi avem o țară mare, după convingere, dar având țara asta pe care noi o avem acum, Republica Moldova, și procesul acesta lung și foarte costisitor de a ne uni, cum ne cheamă unii, sau de a trece pe partea astălaltă, de Est, bine, noi avem țara noastră la momentul actual. De ce să nu încercăm s-o facem totuși? Doar că trebuie să vrem toți să muncim, să avem niște cauze. Eu ce vreau să spun? Nu sunt motivați oamenii destul ca să facă ceva și politicianul are menirea asta, în afară de a vota niște legi care să ajute sau de a veni cu proiecte, și de a motiva.”
Europa Liberă: Încrederea se pierde ușor.
Sergiu Dărănuță: „Se pierde foarte ușor.”
Europa Liberă: Se recâștigă foarte greu.
Sergiu Dărănuță: „De acord. Uitați-vă la prezența la vot. Pentru mine asta de-acum este ceva. Prezența la vot la noi, în Republica Moldova, este foarte, foarte mică. Adică noi nu putem să motivăm persoanele. Ca tu să poți să fii cetățean, să te numești cetățean, tu trebuie să vii să-ți faci exercițiul tău de vot, fiindcă da, e adevărat, acesta-i un drept, dar asta-i și o obligație a ta. Obligația ta față de copiii tăi. Dacă pe tine nu te mai interesează nimic, e obligația ta față de copiii tăi. Și când noi o să vedem că persoanele vin și masiv votează, atunci vom înțelege că la oamenii aceștia nu le este în cot de țară sau cum am spus anterior, adică ei se gândesc la generațiile următoare.”