Sergiu Gaibu: Tariful la gaz al agenților economici nu va fi compensat și se va reflecta în preț

Guvernul nu planifică, deocamdată, compensații ale tarifului la gazele naturale pentru agenții economici, informează IPN. Sergiu Gaibu, ministrul economiei spune că acesta se va reflecta în prețul produselor, de aceea statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populației. Sergiu Gaibu a afirmat într-un interviu TV citat de IPN că pentru antreprenori guvernul pregătește programe de sprijin pentru a se moderniza și a fi mai eficienți.

Agenților economici nu le va fi compensat tariful la gaz, spune Sergiu Gaibu, recunoscând că această decizie va duce la noi majorări de prețuri. „Agenții economici care folosesc gaz în procesul de producere îl includ în preț, povara cade tot pe cetățeni, de aceea programele de asistență sunt focusate pe cetățeni,” a mai spus el.

Sergiu Gaibu spune că marii producători dispun de surse alternative în cazul în care Gazprom sistează livrările de gaz, iar, în situații excepționale, produsele moldovenești lipsă pot fi înlocuite cu produse de import.

Ieri a intrat în vigoare noul tarif la gazele naturale, după ce decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, tariful pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, este de 22,99 lei.