Decizia Gazprom de a livra Republicii Moldova în noiembrie doar 51% din volumul de gaze contractat a pus Guvernul de la Chișinău în fața unei dileme: să accepte sau nu o reducere a consumului de gaze rusești doar pe malul drept al Nistrului, așa încât să lase mai multe gaze pe malul stâng, pentru producerea de curent ieftin la centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES).
Your browser doesn’t support HTML5
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, crede că în spatele deciziei Gazprom se află Kremlinul, care ar recurge la un război ale nervilor, pentru a împinge guvernul moldovean să ia decizii nepopulare.
Dacă reduce consumul de gaze pe malul drept, suferă consumatorii de aici. Dacă nu reduce consumul de gaze pe malul drept, trebuie să cumpere curent electric scump de altundeva, pentru că centrala de la Cuciurgan nu mai primește suficiente gaze.
„Dacă vom procura energie pe piața europeană la prețuri de circa 300 de euro/MWh, asta ne-ar costa într-un an circa 800 de milioane de dolari, ceea ce nu este foarte rațional”, a spus Tofilat într-un interviu pentru Europa Liberă.
### Vezi și... ### După despărțirea de curentul de la Cuciurgan, cel românesc poate fi importat... tot numai pe la CuciurganÎntre două decizii nepopulare, guvernul de la Chișinău s-a văzut nevoit să anunțe că achiziționează curent electric mai scump la bursa românească OPCOM, primind și ajutor financiar american. Este întreruptă o stare de fapt în care Chișinăul depinde de livrările de gaze de la Moscova și de energie electrică – de peste Nistru.
Dar aceasta înseamnă atât majorarea substanțială a tarifelor la curent pentru populația de pe malul drept al Nistrului, cât și reducerea livrărilor de gaze în stânga Nistrului.
„Putin nu-și va asuma responsabilitatea pentru deconectarea gazului în Moldova, mai ales când e vorba de malul stâng. El mai degrabă va încerca să paseze această vină pe guvernul de la Chișinău”, spune Tofilat, care este și membru al Partidului Schimbării. Scopul urmărit de Kremlin ar fi „erodarea încrederii” în guvernul de la Chișinău.
Expertul recomandă convorbiri între Chișinău și Tiraspol despre care spune că se află „în aceeași barcă”, dar este de acord că administrația de la Tiraspol nu este neapărat dispusă să coopereze cu malul drept.
### Vezi și... ### Ce soluții are Moldova dacă nu ar mai primi gaze din RusiaAlte declarații, pe scurt:
- Despre „recomandările” Tiraspolului către Chișinău de a discuta „mai activ” cu Gazprom: Ceea ce vor să transmită ei este că Moscova le-a întors spatele și nu vrea să-i ajute. Practic, singura speranță a Tiraspolului este ca guvernul de la Chișinău să reușească să depășească această criză ca să ajungă la o înțelegere cu Moscova. Dar asta e greu de realizat pentru că Moscova, dimpotrivă, urmărește să saboteze acest guvern și să-și instaureze un guvern-marionetă condus de la Moscova.
- Despre sfârșitul „independenței” regiunii transnistrene odată cu închiderea robinetului la gazul gratis: Mai devreme sau mai târziu gazul gratis pentru Transnistria se va termina, probabil odată cu terminarea războiului în Ucraina. O dată cu gazul gratis, va dispărea și așa zisa independență a regiunii transnistrene. Vor rămâne fără buget și riscă să se pomenească cu o criză umanitară, iar Moscova nu are cum să-i ajute.
- Despre cum poate fi acoperit deficitul de gaze: Întreprinderea de stat moldoveană Energocom a făcut o rezervă de peste 100 de milioane de metri cubi de gaze, cantitate ce ar ajunge pentru o lună de toamnă și pe vreo 2-3 săptămâni din perioada rece. Mai este și împrumutul de la BERD de 300 de milioane de dolari.
- Despre puterea de plată a Moldovagaz în luna noiembrie: Sunt șanse că Moldovagaz să acopere acest avans, chiar și dacă, eventual, ar putea întârzia cu câteva zile. Cred că acum Moldovagaz are posibilitate să recupereze devierile tarifare pe care la-a acumulat vara. În același timp, nu știm în ce măsură consumatorii își vor achita facturile. Nu știm de câți bani dispune Moldovagaz pentru achizițiile de gaze, consumul cărora e în creștere în luna noiembrie. Un factor pozitiv e că în noiembrie prețul de achiziție a scăzut.
- Despre dependența de centrala de la Cuciurgan: Liniile electrice existente oricum ne țin dependenți de centrala de Cuciurgan. Linia care transportă energia de pe piața românească trece prin MGRES și, atunci, ne putem trezi în situația când regiunea transnistreană ar putea consuma nesancționat din energia destinată malului drept.
- Despre banii UE oferiți ca ajutor Moldovei și care ajung în Rusia prin plăți pentru gaz și curent: Este o problemă, dar ce soluții de alternativă sunt acum? Eliminarea dependenței de gazele rusești și de centrala de la Cuciurgan va dura până la trei ani, timp în care va fi construită infrastructură energetică suplimentară.