Your browser doesn’t support HTML5
Într-o audiere în Congresul Statelor Unite, directoarea comunității serviciilor de informații Avril Haines a spus că atât Rusia cât și Ucraina cred că pot face progrese militare în război, transformându-l într-un conflict îndelungat, în care fiecare parte încearcă să-și epuizeze adversarul, fără să existe pe termen apropiat perspective de negocieri de pace viabile.
Avril Haines a spus în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că Statele Unite consideră doar temporară modificarea de priorități a rușilor, dinspre ocuparea capitalei Kiev către regiunea Donbas. Haines a spus că, din perspectiva serviciilor americane de informații președintele Putin, se pregătește pentru un conflict îndelungat, dorindu-și să ducă la îndeplinire obiective dincolo de Donbas.
Între aceste obiective ale liderului de la Kremlin, Avril Haines a enumerat:
- capturarea completă și crearea unei zone tampon în Donbas, unde au fost declarate de către separatiști ruși, sprijiniți de Moscova, cele două republici populare Donețk și Luhansk;
- încercuirea forțelor ucrainiene la vest de Donbas, pentru „a zdrobi cele mai capabile și bine înarmate unități și a le împiedica să reziste în est;
- consolidarea controlului asupra legăturilor terestre create de Rusia dinspre Donbas, pe coasta de sud a Ucrainei și până în Crimeea, permițând forțelor rusești să ocupe regiunea Herson și să controleze alimentarea cu apă a Crimeei;
- extinderea coridorului terestru către vest pentru a captura portul Odessa și a realiza conexiunea cu forțe din Transnistria, blocând accesul Ucrainei la mare.
Dar Avril Haines a spus membrilor în Congres că Statele Unite consideră din ce în ce mai puțin probabil că rușii vor avea control deplin în Donbas, sau că își vor extinde prezența militară până în Transnistria, în special dacă nu se face o mobilizarea generală a rezerviștilor.
Directoarea a avertizat totuși că Putin pornește de la premisa că populația sa are o capacitate mai mare de a rezista la greutăți decât adversarul și mizează și pe faptul că determinarea Statelor Unite și Europei ar slăbi pe fondul penuriei de alimente, inflației și crizei energetice.
Avril Haines a mai spus că Rusia va continua să folosească referiri la armamente nucleare, pentru a descuraja Occidentul să ajute Ucraina, dar că „Putin va autoriza probabil folosirea armelor nucleare doar dacă are impresia că există o amenințare existențială la adresa statului rus sau a regimului”.
Haines a mai arătat că America sprijină Ucraina, dar nu dorește declanșarea celui de-al treilea război mondial sau o situație în care se recurge la armament nuclear.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | SUA: Putin ar putea dori o „punte terestră” între Donbas și regiunea transnistreană