Surse ale serviciilor de informații americane recunosc că nu au știut despre slăbiciuni ale armatei ruse, înainte ca aceastea să devină vizibile, în timpul campaniei din Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
Numeroase oficialități americane au presupus că incursiunea rusă se va solda cu o victorie rapidă. Acum, când conflictul a intrat în cea de-a patra lună, Washingtonul își revizuiește anticipările, arătând că cele inițiale dovedesc cât este de dificil să evaluezi capabilitățile unei alte armate. Estimările inițiale greșite survin după ce serviciile de informații s-au înșelat și cu privire la capabilitățile armatei afgane, despre care Statele Unite credeau că poate face față talibanilor și că va rezista atacurilor acestora. În realitate forțele afgane în mare parte nu au opus nici o rezistență și talibanii au preluat puterea la Kabul.
### Vezi și... ### Analiză | Armata rusă nu mai sperie Vestul prin tehnicile sale brutale. A rămas coruptă și învechităLa o audiere în Senat, directoarea pentru informații, Avril Haines și directorul serviciilor de informații ale armatei, Scott Berrier au explicat care sunt rațiunile pentru care inițial evaluările cu privire la Ucraina au fost eronate. Berrier a spus că efectivele ruse masate la frontiera cu Ucraina lăsau să se întrevadă că ucrainenilor le va fi foarte greu să reziste. El a continuat arătând că nu s-a întrevăzut că forțele Moscovei nu aveau o conducere coerentă și o doctrină de luptă clară. Dar – a continuat Berrier – chiar dacă evaluările inițiale au fost eronate, serviciile de informații americane au oferit ucrainenilor informații corecte și foarte prețioase, cu privire la intențiile Moscovei.
Acele informații, multe dintre ele fiind făcute publice de Casa Albă, au ajutat la consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Analiștii serviciilor se bazează pe surse directe sau indirecte ca și pe colectarea de informații prin utilizarea tehnologiei, dar ei sunt conștienți că de obicei imaginea formată nu este una completă, asta mai ales când adversarul, în cazul de față Rusia recurge la metode de inducere în eroare și spionează la rândul său.
Michael van Landingham, un fost analist specializat în Rusia arată „Cele mai multe oficialități cer mai multe informații decât ești capabil să oferi sau conștientizezi faptul că nu știi tot ce ar trebui să știi și toate astea împiedică un analist să aibă încredere maximă în evaluarea pe care o face”.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Moscova amenință Lituania cu consecințe „grave”