Serviciile secrete britanice: Se poartă lupte grele în zona centralei nucleare Zaporojie

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, vorbește cu jurnaliștii la Zaporojie, 1 septembrie 2022

Lupte grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații din 2 septembrie.

Informația survine în timpul vizitei inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară. Bombardamentele intense de artilerie din zonă care au întârziat echipa și au forțat oprirea unuia dintre reactoarele centralei la 1 septembrie.

Atât partea ucraineană, cât și cea rusă se acuză reciproc că au lansat atacuri în zonă înaintea vizitei misiunii AIEA. Oficialii ucraineni vorbesc despre „atacuri constante cu mortiere” din partea armatei ruse, încă de la primele ore ale dimineții, lovind mai multe clădiri civile la 1 septembrie. Oficialii locali din Zaporojie au declarat, de asemenea, că trupele rusești au bombardat "traseul prestabilit al misiunii AIEA de la [orașul] Zaporojie la centrala nucleară Zaporojie".

### Vezi și... ### Câțiva din inspectorii AIEA vor rămâne la centrala nucleară Zaporojie

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au încercat să pună mâna pe centrală.

Centrala din Zaporojie a fost ocupată de forțele rusești, dar administrată de ingineri ucraineni încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Oficialii ucraineni spun că Rusia folosește instalația ca scut, depozitând arme acolo și lansând atacuri din jurul ei, în timp ce Moscova neagă acuzațiile și acuză Ucraina că trage cu nesăbuință în zonă. Ambele părți spun că se tem de o catastrofă nucleară din cauza bombardamentelor pe care și le atribuie reciproc.

Cinci reprezentanți ai misiunii AIEA sunt așteptați să rămână la centrală până la 3 septembrie pentru a evalua pagubele fizice ale instalației, potrivit operatorului energetic de stat ucrainean Enerhoatom. Majoritatea membrilor echipei de inspecție au părăsit centrala la 1 septembrie, a precizat agenția, adăugând că inspectorii au reușit să vadă ceea ce aveau nevoie să vadă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rafael Grossi: Activitatea militară de la Zaporojie nu va schimba planurile AIEA