Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a lansat o „operațiune specială” la granița cu Republica Belarus

Militari ucraineni patrulând la frontiera cu Belarus în regiunea Volîn

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei declară că a lansat o „operațiune specială” la granița cu Republica Belarus, pe fondul îngrijorării că actuala criză a imigranților la frontiera polono-belarusă s-ar putea răspândi și pe teritoriul ucrainean.

### Vezi și... ### Rusia, în spatele crizei migranților din Belarus (Petras Auštrevičius)

Serviciul a spus într-un comunicat că operațiunea face parte din măsurile de „creștere a protecției și apărării frontierei cu Ucraina pentru a preveni o criză a migrației și a combate activitățile ilegale”. Operațiunea se desfășoară în comun cu Garda Națională, Politia Națională și Forțele Armate, a precizat serviciul. „Avioane, aparate de zbor fără pilot și mijloacele tehnice de supraveghere vor fi utilizate în mod activ la apărarea frontierei”, iar efectivul implicat numără 8 500 de militari și polițiști, se mai spune în comunicat.

### Vezi și... ### Statele Unite și UE vor impune „curând” noi sancțiuni împotriva R. Belarus

Volodimir Nikiforenko, șeful adjunct al Serviciului de Grăniceri, a declarat că principala sarcină a operațiunii este de a împiedica imigranții ilegali să treacă granița de stat și să intre în Ucraina. Oficialul a mai spus că unele dintre unitățile sale de parașutiști au efectuat sărituri de antrenament în regiunea de sud Mykolayiv, în apropierea principalului port maritim al țării, Odesa, și a Crimeii ocupate de Rusia.