Severodonețk, ocupat parțial de trupele rusești

Un tanc ucrainean pe străzile orașului Severodonețk, 18 mai 2022

Trupele rusești au preluat parțial controlul asupra orașului Severodonețk din estul Ucrainei, unde luptele intense de stradă continuă, iar mii de civili sunt prinși în focuri încrucișate, în orașul devastat, având nevoie urgentă de ajutor.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că situația în regiunea Donbas din estul Ucrainei, bombardată de săptămâni întregi, este „extrem de dificilă”, Rusia concentrându-și acolo „puterea maximă de luptă” a armatei sale.

O parte din Severodonețk este „deja controlată de armata rusă”, iar trupele rusești se „mișcă treptat spre centrul orașului”, a declarat Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, pe 31 mai.

Primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a declarat la televiziunea națională că rușii controlează „aproximativ jumătate” din oraș.

Șeful administrației districtuale, Roman Vlasenko, a confirmat pentru RFE/RL că trupele rusești au preluat aproximativ 50% din oraș, adăugând că luptele au ajuns deja în centrul orașului.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ieșim din infern. O simțim și cu roțile.” Filmări de pe lina frontului în regiunea Donețk

Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) a declarat pe 31 mai că până la 12.000 de civili au rămas blocați și au nevoie de ajutor în Severodonețk. Între timp, ministerul rus al apărării a declarat că va preda trupurile a 152 de soldați ucraineni găsite sub dărâmăturile uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar Mariupol, care se află acum sub controlul Moscovei. Armata rusă susține că forțele ucrainene de la Azovstal ar fi minat în mod deliberat cadavrele colegilor lor.

Înaintarea trupelor rusești spre Severodonețk și Lisiceansk, orașele gemene de pe râul strategic Siverski Doneț, face parte dintr-o ofensivă totală considerată drept o cursă contra cronometru pentru Kremlin, care încearcă să ocupe întreaga regiune Donbas, în timp ce forțele ucrainene așteaptă noi livrări de arme din partea occidentului.

### Vezi și... ### Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia