Sfârșitul haosului? Barnier promite guvern nou în Franța săptămâna viitoare

Premierul desemnat Michel Barnier a participat la conferința unui partid de drepta la Reims, pe 11 septembrie 2024.

Franța va avea un nou guvern „săptămâna viitoare”, a declarat miercuri premierul conservator Michel Barnier, recent instalat în funcție, în timp ce evalua candidații pentru șefia ministerelor ce vor conviețui cu un parlament fragmentat, imprevizibil.

„Vom face lucrurile metodic și serios”, a declarat Barnier reporterilor în orașul estic Reims, adăugând că «ascultă pe toată lumea» pe o scenă politică divizată în trei tabere mari de la alegerile parlamentare anticipate neconcludente din iulie.

„Vom numi un guvern săptămâna viitoare”, a mai spus politicianul centrist, citat de AFP.

Barnier, care a fost ministru al mediului, al afacerilor externe și al agriculturii și fost negociator-șef al UE pentru Brexit, a fost numit săptămâna trecută de președintele Emmanuel Macron drept alegerea sa „de compromis” pentru șefia guvernului.

Președintele Macron (în imagine la un eveniment cu studenții, la Lyon, pe 10 septembrie), a dizolvat parlamentul după alegerile europarlamentare din iunie, soldate în mod previzibil cu victoria dreptei anti-imigraționiste.

Întrucât nu mai dispune nici măcar de o majoritate relativă în parlament în urma deciziei sale de a dizolva Adunarea Națională, Macron a amânat cu săptămâni în șir alegerea unui prim-ministru pe parcursul verii, încercând să găsească pe cineva care să nu fie supus imediat unui vot de neîncredere.

Camera este în mare parte împărțită între susținătorii de centru ai lui Macron - acum vag aliați cu partidul conservator al lui Barnier - alianța de stânga PNL și Rassemblement National (RN) de extremă dreapta.

Liderii PNL au promis să voteze moțiunea de cenzură împotriva oricărui guvern care nu este condus de ei, după ce au obținut cele mai multe voturi, dar nu au obținut majoritatea.

Între timp, Macron pare să fi avut grijă să găsească în Barnier un candidat care să nu stârnească imediat furia dreptei extreme din RN.

„Deocamdată, doar dorințe”

La Paris circulă zvonuri cu privire la cine ar putea revendica ministere-cheie, după ce Barnier a declarat că este deschis să lucreze atât cu persoane de stânga, cât și de dreapta.

„Pentru moment, numele în circulație par a fi doar liste de dorințe ale persoanelor care doresc să primească un portofoliu ministerial”, a scris miercuri ediția franceză a publicației Politico.

Un socialist proeminent, Karim Bouamrane, primar al suburbiei pariziene Saint-Ouen, a declarat că a refuzat o invitație de a ocupa un portofoliu.

„Avem un prim-ministru de dreapta aprobat de RN, un prim-ministru sub supraveghere”, a declarat Bouamrane pentru radioul Franceinfo.

Termenul de 1 octombrie pentru depunerea unui proiect de buget guvernamental pentru 2025 îl pune pe Barnier sub presiune și îl pregătește - pe el și noua sa echipă - pentru o bătălie aprigă pe tema impozitelor și cheltuielilor.

În special, atât PNL, cât și RN au promis înainte de alegerile din iulie să anuleze reforma nepopulară a pensiilor de anul trecut, care a ridicat vârsta oficială de pensionare de la 62 la 64 de ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te