Și-a dat demisia ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba

Kuleba la reuniunea miniștrilor de Externe din UE, Bruxelles, 29 august 2024.

Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Ștefanciuc, a anunțat miercuri dimineață că ministrul de Externe Dmitro Kuleba și-a dat demisia.

Anunțul, neconfirmat imediat de ramura executivă a puterii din Ucraina, vine la puține zile după ce Kuleba a participat la Bruxelles la o reuniune a miniștrilor de Externe din țările UE.

Kuleba a încercat mereu să convingă aliații occidentali ai Ucrainei să livreze mai repede sisteme de apărare antiaeriană, pentru protejarea infrastructurii și a civililor de bombardamentele rusești, dar și să permită Ucrainei folosirea armamentului donat de occidentali pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Ambele apeluri au primit până acum răspunsuri amestecate. Unele țări UE și NATO, ca Italia, au spus limpede că nu vor permite lovirea de ținte din Rusia cu armamentul trimis de ele.

Demisia lui Kuleba urma să fie discutată de Rada Supremă, au spus deputații de la Kiev.

Știrea demisiei lui Kuleba vine după ce marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat mai multe demiteri de miniștri și oficiali guvernamentali de rang mai mic, inclusiv pe șefa integrării europene și euroatlantice, Olga Stefanișina, în ceea ce pare să fie o remaniere amplă. Zelenski a explicat schimbările de personal prin nevoia ca guvernul să fie mai aproape de comunitățile locale. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te