Siegfried Mureșan: „Tot ce UE oferă Ucrainei, trebuie să ofere și Moldovei”

Imagine generică

Comisia parlamentară de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, reunită miercuri la Strasbourg, a adoptat o declarație în care cere instituțiilor europene să sprijine acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, Republicii Moldova, a anunțat la o conferință de presă co-președintele Comisiei, europarlamentarul româm Siegfried Mureșan.

„Tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei, trebuie să ofere și Republicii Moldova în perioda de față” a mai spus Mureșan.

Declarația comună conține și angajamentul de a „accelera integrarea R. Moldova în piața unică europeană”

Se cere totodată Comisiei Europene crearea unui grup permanent de suport pentru R. Moldova, pentru a o ajuta , între altele, să atragă fodurile din ajutorul macrofinanciar de peste 600 de milioane de euro oferit pe următorii trei ani.

În declarația comună se mai cere sprijin din partea țărilor UE în investigarea „furtului miliardului” din sistemul bancar al R. Moldova.

Siegfried Mureșan a ținut totodată să sublinieze rolul esențial jucat de Republica Moldova în timpul crizei refugiaților din Ucraina.

„Ceea ce Moldova a realizat în ultimele săptămâni este foarte important pentru întreaga Uniune Europeană, a contribuit la stabilizarea situației la frontiera cu Ucraina” a mai spus Siegfried Mureșan, copreședintele Comisiei parlamentar de asociere, la conferința de presă organizată alături de Mihail Popșoi, șeful delegației parlamanetare moldovene.