Sindicatele cer salariu minim mai mare, Guvernul spune că l-a crescut deja

Potrivit Guvernului, salariul minim a crescut în ultimii trei ani de la 3.000 la 5.500 de lei.

Potrivit Guvernului, salariul minim a crescut în ultimii trei ani de la 3.000 la 5.500 de lei.

Sindicatele moldovene au cerut Guvernului să crească salariul minim la 6.000 de lei, începând cu 1 iulie, pentru a ajuta salariații să facă față inflației și scumpirilor. Guvernul Recean a spus că, în general, susține necesitatea creșterii veniturilor și a făcut-o deja la începutul acestui an.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Dorin Recean din 11 aprilie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) au cerut Guvernului să folosească o parte din banii prevăzuți de rectificarea bugetară denumită „Bugetul Plus” pentru a crește salariul minim cu 500 de lei pentru că minimul de existență pentru o familie activă deja depășește 6.100 de lei.

„Bugetul Plus”, propus de Guvern și votat de Parlament în prima lectură pe 7 aprilie, prevede alocarea suplimentară a opt miliarde de lei pentru unele investiții și ajutoare sociale.

La rândul său, Guvernul a transmis prin purtătorul său de cuvânt, Daniel Vodă, că face creșteri salariale „într-un mod responsabil față de bugetul public”. Vodă a spus că salariul minim se majorează anual, pe 1 ianuarie, iar anul acesta a ajuns la 5.500 de lei, față de circa 3.000 cât era acum trei ani.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în 2024, venitul mediu lunar al moldovenilor a fost de circa 5.300 lei pe persoană, iar cheltuielile de aproximativ 4.400 lei.

Deși veniturile au crescut cu 7,5% față de 2023, ajustate la inflație, creșterea reală a fost de doar 2,7%. Cheltuielile, în termeni reali, au scăzut cu 0,9%.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te