Your browser doesn’t support HTML5
În preajma vizitei în Columbia a secretarului de stat, Antony Blinken, cinci familii care au legături cu ambasada americană au fost afectate de așa zisul Sindrom Havana, o misterioasă maladie neurologică, care a afectat instalații americane în ultimii ani, fiind considerată un posibil atac.
Într-un mesaj adresat ambasadorului american Philip Goldberg, Departamentul de Stat se angajează să trateze situația cu maximă atenție și responsabilitate, încercând să stabilească cât de răspândită este afecțiunea.
Ambasada din Columbia este una dintre cele mai mari din lume, având funcțiuni diverse de la cele pur diplomatice, până la combaterea traficului cu droguri și activități de informații. Vestea inițială a sosit într-un email adresat salariaților ambasadei la mijlocul lui septembrie, urmat de un altul în octombrie în care se vorbea despre răspândirea unor anomalii de sănătate, care sunt investigate.
În acest din urmă email salariații ambasadei erau îndemnați să informeze în legătură cu starea de sănătate, pentru a se stabili care este situația.
Inițial au fost două cazuri dar acum se crede că sunt mai multe.
### Vezi și... ### Directorul CIA a spus că agenția și-a intensificat eforturile pentru a investiga așa-numitul „sindrom Havana”O sursă de la ambasadă arată că cel puțin o familie a fost transportată în Statele Unite pentru tratament. Aceeași sursă arată că diplomații și alți salariați știu că au cariere marcate de riscuri, dar că atunci când o astfel de situație afectează familii și copii, ea devine inadmisibilă.
Analizele de până acum consideră că astfel de potențiale atacuri vizează în special servicii și operațiuni de informații.
Analiști arată că, depinzând de tehnologia folosită în atacuri, familiile celor vizați sunt și ele afectate.
Blinken va ajunge la Bogota peste câteva zile, Columbia făcând parte dintr-un program diplomatic în America Latină.
Coincidență sau nu, în august, cazuri bănuite a avea legătura cu Sindromul Havana au fost descoperite la ambasada americană din Vietnam, înaintea vizitei vice-președintei Kamala Harris.
Luna trecută, un consilier care s-a deplasat în India cu directorul CIA a avut și el simptome, primind îngrijiri medicale.
Sindromul este denumit Havana pentru că a fost constatat la diplomați și ofițeri de informații americani în Cuba, pentru prima dată în 2016. Între simptome se numără amețeli, oboseală, greață, probleme cognitive și nervoase precum și pierderi de memorie. Astfel de situații au mai fost raportate de americani în China, Austria, Germania și Serbia.