Guvernarea de la Chișinău sub tirul criticilor occidentale (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

La Chișinău continuă protestele față de invalidarea alegerilor

După invalidarea alegerilor, liderii PD au ieșit la rampă. Opoziția pregătește noi proteste

Şi astăzi a fost o zi agitată la Chişinău, după decizia de seara târziu a Curţii Supreme de Justiţie care a decis invalidarea alegerilor locale de la Chişinău, alegeri câştigate de pro-europeanul Andrei Năstase, susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate, PAS. Protestele au fost organizate de Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi PAS şi ele au avut loc și aseară, şi astăzi de dimineaţă, și în cursul zilei. Declaraţii şi reacţii au fost pe tot parcursul zilei, atât din țară, cât şi din Statele Unite, și de la Bruxelles. Aseară au reacţionat şi ambasada americană de la Chişinău, ca şi reprezentatul Uniunii Europene în Moldova. O sinteză a zilei​.

Când tocmai tăcerea PD în legătură cu invalidarea scrutinului începuse să trezească bănuieli în plus, nefolositoare probabil partidului de guvernământ, mai întâi Vlad Plahotniuc, iar apoi şi Andrian Candu, unul într-un interviu, iar altul într-o postare pe reţelele sociale, au comentat şi ei decizia definitivă a CSJ. Ambii au încercat să focalizeze atenţia asupra a câteva idei principale: Partidul Democrat poate e cel ce ar avea cel mai mult de pierdut în urma acestei situaţii, de aceea o preocupare serioasă pentru găsirea explicaţiilor criticatei soluţii judiciare ar trebui să înceapă cu întrebarea: cui foloseşte?

O altă idee avansată de cei doi fruntaşi democraţi e că nu acceptă sub nici o formă să influenţeze justiţia. Ar fi fost presaţi s-o facă, a avertizat Plahotniuc, fără a deschide paranteze, dar democraţii nu vor face niciodată aşa ceva, a stăruit la rândul lui speakerul Candu.

Solicitat de noi, un alt fruntaş democrat, fostul ministru al justiţiei, Vladimir Cebotari, a adăugat la comentariile lui Plahotniuc şi Candu încă o idee, mai exact o sugestie: beneficiarii invalidării şi cei ce stau în spatele acesteia ar putea fi unii şi aceeaşi actori, este aluzia democratului:

„Da, de acord. Şi nu vreau să fiu aici avocatul nimănui, pentru că această decizie pe noi toți ne deranjează foarte mult și această situație în mod special. Am zis: vom număra mai târziu cine sunt beneficiarii acestor situații, nu trebuie astăzi nimeni să substituie nicio instituție și nu vreau acum să apăr, dar nici să acuz pe nimeni. Vom vedea, timpul le va pune pe toate la locul lor.”

Comentariile democraţilor vin după ce atât ambasada americană la Chişinău, cât şi delegaţia UE au criticat în termeni diplomatici, dar extrem de duri, autorităţile pentru soluţia justiţiei moldovene. „Decizia întăreşte percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar”, a spus reprezentanţa diplomatică americană de la Chişinău. „Voinţa oamenilor exprimată în alegeri libere şi corecte … nu a fost respectată”, a spus, la rândul lui, ambasadorul UE, Peter Michalko.

Mai mulţi analişti cred că dacă un partid care depinde atât de mult de suportul UE şi SUA şi-a permis acest grav derapaj antidemocratic, atunci doar pentru că a avut senzaţia că nu-l aşteaptă prea mari repercusiuni. Ei sunt de părere că singura miză pe care ar fi putut conta din nou democraţii e cea a lipsei de alternative în lupta geopolitică, argument care de data aceasta însă ar putea să nu stea în picioare.