Recentul atac cu arme chimice din Siria a stirnit o reactie puternica din partea presedintelui Trump. Ce semnifica ea, in contextul in care in trecut, seful executivului American a fost prudent cind tema atingea interesele Rusiei? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
Dupa alegerile din Rusia, Donald Trump a stat de vorba la telefon cu Vladimir Putin pe care – se pare, in ciuda sfaturilor primite de la consilieri – l-a felicitat pentru victoria intr-un scrutin care nici pe de parte nu a respectat norme de echitate si libertate. Casa Alba nu a mentionat ca Siria s-a aflat pe agenda convorbirii.
Partea rusa insa a facut-o. Dupa aceea, intr-o alocutiune in Ohio, presedintele Trump a spus ca fortele americane si-au indeplinit misiunea anti-ISIS si ca vor fi retrase din Siria, adaugind ca de-acum incolo altii – nespecificati – vor trebui sa rezolve restul problemelor.
Intre acesti „altii” se numara fireste Rusia, care de-abia asteapta sa devina arbitrul razboiului civil, cu implicatii majore asupra securitatii regionale. Din nou, stiri de presa arata ca consilierii lui Trump l-au avertizat ca o retragere precipitata prezinta riscuri majore, dar presedintele a repetat declaratia si dupa momentul Ohio.
Acum a venit vestea atacului cu arme chimice, la circa un an dupa ce, la ordinul lui Trump, forte americane au atacat baze aeriene din Siria, de unde fusese initiat un alt atac cu arme chimice. In mesajul sau twitter de acum Trump a scris ca multi au murit, intre care femei si copii, in urma atacului din Siria, adaugind ca regiunea in cauza este inaccesbila, fiind inconjurata de fortele lui Bashar Assad si scriind „Rusia si Iranul sînt răspunzătoare pentru sprijinul acordat animalului Assad. Un preț greu”.
Presedintele Trump a cerut acces international in regiunea afectată pentru a primi ajutor umanitar. Seful executivului american nu a pierdut ocazia nici sa-si critice predecesorul, amintind ca daca Obama riposta in 2013, asa cum a amenintat ca o va face, la primul atac amplu cu arme chimice din Siria, situatia ar fi fost de mult rezolvata. „Animalul Assad ar fi apartinut acum istoriei” – se arata in mesajul twitter.
Si vice-presedintele Pence a scris pe tweeter ca „Asad si sprijinitorii sai trebuie sa puna capat comportamentului lor barbar”. Consilierul Casei Albe pentru securitate nationala, Tom Bosserts s-a aratat socat de momentul ales pentru atac, in prajma aniversarii atacului anterior, de acum un an.
Surse oficiale ruse au caracterizat stirea cu privire la folosirea de arme chimice la Douma drept falsa, menita sa acopere ceea Ministerul rus de Externe a caracterizat drept „teroristi” si fortele care se opun lui Assad si care nu doresc un proces politic pentru rezolvarea conflictului.
Intr-un interviu la CNN, senatoarea republicana Susan Collins a spus ca pe fondul celor intimplate, presedintele Trump va trebui sa-si reconsidere planul de a retrage curind trupele. Collins a adaugat ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare o noua actiune militara impotriva regimului sirian si sa mareasca presiunea economica asupra Rusiei.