SIS confirmă că unele pagini de web ale instituțiilor publice au fost atacate cibernetic

Serviciul de Informații și Securitate a confirmat faptul că mai multe instituții publice din R. Moldova au fost supuse în ziua de 1 mai 2022, începând cu aproximativ ora două dimineața, unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service).

Aceste atacuri „au drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web” precizează comunicatul oficial adăugând că atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.
Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET care activează pe principii de hacktivism și este specializată pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor despre care ei consideră că susțin Ucraina în război. „Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania,” se mai spune în comunicat.

Autoritățile responsabile au întreprins măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora. SIS precizează că atacurile de acest tip „nu au un impact direct asupra funcționării resurselor sau sistemelor informaționale guvernamentale.”