SIS cere excluderea din cursa electorală a doi candidați | Un cetățean rus, implicat în activități teroriste, reținut în Moldova

Un cetățean al Federației Ruse, implicat în activități teroriste, reținut în R. Moldova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 48 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Un cetățean al Rusiei, implicat în activități teroriste, a fost reținut în R. Moldova. Poliția de Frontieră a transmis că bărbatul de 37 de ani era dat în urmărire prin Interpol și a intrat în R. Moldova, în noaptea de 28 octombrie, prin regiunea transnistreană, scriu jurnaliștii de la tv8.md Cetățeanul rus va petrece următoarele 72 de ore în izolator. Judecătorii moldoveni urmează să ia o decizie în privința extrădării acestuia.
  • Peste 50 de militari moldoveni și americani au executat antrenamente de desantare la o altitudine de 350 metri, transmite jurnal.md. Pe 29 octombrie, aceștia au efectuat sărituri demonstrative în masă în apropierea localităților din raioanele Florești și Bălți. Scopul antrenamentelor este dezvoltarea capacităților şi ridicarea nivelului de interoperabilitate între militari.
  • Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață, a trimis o scrisoare către Comisia Electorală Centrală, în care se propune excluderea candidaților Partidului Șansă pentru funcțiile de primar din municipiile Orhei și Bălți, Alexei Lungu și Victoria Șapa, din cursa electorală cu doar câteva zile înainte de alegeri, scrie agora.md. În scrisoarea menționată, se susține că acești candidați ar avea conexiuni cu grupul Șor și ar prezenta un „pericol la adresa securității statului”.
  • O explozie s-a produs la sediul companiei Termoelectrica, pe 28 octombrie. Pe acoperișul clădirii a avut loc o deflagrație, din cauza unor lucrări efectuate de un agent economic. La fața locului au fost solicitați pompierii, polițiștii și personalul medical de urgență, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md. Reprezentanții Termoelectrica au precizat că nimeni nu a fost spitalizat și că medicii au acordat asistența necesară la fața locului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților s-a bucurat reportajul realizat de TVR Moldova, despre faptul că R. Moldova a trecut duminică la ora de iarnă. În plus, jurnaliștii au explicat cum ne afectează schimbarea vremii.
  • Pe Instagram, populară a fost știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că Actorul Matthew Perry, care a interpretat personajul Chandler Bing din sitcomul de succes „Friends”, a fost găsit mort în locuinţa sa din Los Angeles.