SIS va publica manualele de propagandă și dezinformare utilizate de KGB și NKVD

Șeful SIS, Alexandru Musteață (stânga), ținând în mână câteva dintre dosarele din perioada regimului totalitar care au fost desecretizate și transmise Agenției Naționale a Arhivelor.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat pe 6 septembrie că va desecretiza o nouă parte a arhivei KGB și NKVD, care cuprinde și manuale ce detaliază tehnicile de dezinformare, manipulare și propagandă utilizate de serviciile speciale ale fostei URSS.

Decizia a fost luată după o întrevedere a conducerii instituției cu mai mulți cercetători din domeniul arhivistic și istoric unde au discutat despre utilizarea expertizei istorice pentru a îmbunătăți activitățile curente de securitate națională, potrivit unui comunicat emis de SIS.

Potrivit instituției, manualele serviciilor secrete din perioada sovietică, KGB și NKVD cuprind tehnicile și metodele de propagandă, dezinformare și manipulare utilizate în trecut și pe care „forțele ostile” R. Moldova continuă să le folosească pentru a „diviza societatea, compromite procesele democratice și menține țara noastră în sfera de influență externă”.

Câteva manuale folosite de KGB și NKVD care urmează să fie desecretizate.

„Accesul la aceste informații va permite publicului să înțeleagă mai bine pericolele actuale, să reziste mai eficient la încercările de manipulare și să sprijine eforturile de consolidare a democrației, independenței, integrității teritoriale și rezilienței cetățenilor noștri”, se menționează în comunicatul SIS.

SIS a mai anunțat că a transmis Agenției Naționale a Arhivelor 34.203 dosare din perioada regimului totalitar, incluzând documente despre represiunile politice, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, dosarele lor fiind ulterior desecretizate.

Și în februarie curent, SIS a transmis Agenției 2.534 de dosare, dintre care peste 2.300 dosare judiciare inițiate în privința persoanelor supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te