Statul Islamic și-a asumat răspunderea pentru atacul cu rachete asupra aeroportului din Kabul

Mașină incendiată urmare a atacului cu rachete asupra aeroportului din Kabul. 30 august 2021

Organizația Statul Islamic și-a asumat răspunderea pentru atacul cu rachete de luni dimineață asupra aeroportului din Kabul. Site-ul Nasser News al grupării militante a scris că au fost trase șase katiușe.

Mai devreme, sistemele de apărare ale forțelor armate ale Statelor Unite au interceptat mai multe rachete lansate spre aeroportul din Kabul, în timp ce trupele conduse de SUA făceau eforturi de a-și finaliza retragerea din Afganistan și evacua aliații aflați sub amenințarea atacurilor extremiștilor. Nu au existat informații imediate despre victimele atacului de azi, venit cu o zi înainte ca Statele Unite să își retragă toate forțele din Afganistan, încheindu-și prezența militară de 20 de ani în țara devastată de război. Statele Unite au efectuat două lovituri separate cu drone asupra țintelor afiliate Statului Islamic încă din 26 august, când grupul și-a revendicat răspunderea pentru uciderea a 170 de persoane - inclusiv 13 militari americani - într-un atac sinucigaș în preajma aeroportului.

Transportul aerian coordonat de americani a scos peste 117.000 de străini și afgani din țară prin aeroportul din Kabul de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei în urmă cu două săptămâni. Pe măsură ce se apropie termenul limită de 31 august stabilit de președintele Joe Biden pentru retragere, forțele americane se concentrează asupra propriei evacuări, ca și evacuării diplomaților americani. Casa Albă a declarat că Biden a fost informat despre atacul de luni și că operațiunile de acolo „continuă fără întrerupere”.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că până la cinci rachete au fost lansate spre aeroport, dar au fost interceptate de un sistem de apărare antirachetă. Un membru al administrației talibane a declarat pentru AFP că crede că toate cele cinci rachete au fost distruse de sistemele de apărare antirachetă ale aeroportului. Localnicii au informat despre căderi de șrapnel pe străzi.