Sistemul de sănătate din Moldova este la pământ (Dumitru Noroc citat de IPN)

Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei de la Chișinău

Despre realitatea paralelă și revolta publicului scrie Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, într-un comentariu pentru portalul Media-Azi. Vorbind despre furia publicului revărsată asupra jurnaliștilor, autoarea menționează anul 2016, de când, în opinia ei, urmărim, cu regularitate, scene în care, la protestele anti-guvernare, oameni furioși înjură sau chiar lovesc echipe de filmare. Zaharia explică asta așa: „La mijloc poate fi excesiva polarizare a societății între pro și contra Guvern, la care se adaugă un grad înalt de înfuriere a publicului, care se așteaptă ca presa să îl apere, nu să-l prostească.” În opinia ei, remediul pe moment ar putea fi „întoarcerea la origini”, originea fiind „deontologia”.

O analiză sumară a site-ului Guvernului arată că activismul premierului Pavel Filip s-a dublat, comparativ cu lunile precedente, se spune într-un articol publicat pe portalul Tribuna.md. Întâmplător sau nu, dar acest activism a crescut pe fonul tensionării relaţiilor cu partenerii externi, dar şi pe fonul creşterii presiunii pe care opoziţia o exercită asupra puterii, se mai subliniază în material. Citez: „Nu este exclus că premierului Pavel Filip i s-a rezervat rolul de locomotivă electorală a PDM, iar prestaţia sa este ultima şansă a celor ce deţin puterea la moment.”

Începerea proiectelor energetice s-a amânat exact pentru un ciclu electoral, scriu experții IPN, într-o analiză despre anunțul autorităților că vor începe construcția gazoductului Iași-Chișinău pe tronsonul Ungheni-Chișinău în august. Aceștia subliniază că președintele Parlamentului, Andrian Candu a făcut promisiuni similare anterior, spunând că lucrările vor începe în 2015. Citez: „… nu doar lipsa resurselor financiare, a studiilor de fezabilitate etc., dar mai cu seamă prezența principiilor și valorilor pot împiedica realizarea unei promisiuni cardinale cum ar fi, în cazul nostru, oficializarea la nivel constituțional a integrării europene.”

Ziarul de Gardă a discutat cu ambasadoarea Suediei în R. Moldova, despre corupție, drepturile omului, egalitatea de gen, dar și despre situația politică din R. Moldova după invalidarea alegerilor locale din Chișinău. „Corupția e una dintre problemele la care trebuie să fiți întotdeauna foarte atenți”, a afirmat Signe Burgstaller, în interviul pe care-l puteți citi azi.

Sistemul de sănătate din Moldova este la pământ, consideră doctorul Dumitru Noroc, deputat în primul Parlament, citat de IPN. În opinia lui, populația este bolnăvicioasă și disperată, ceea dă dureri de cap nu numai populației, dar și Guvernului. Acum, în an preelectoral, autoritățile s-au gândit că trebuie să mai facă ceva și pentru medicină și pregătesc echipe de trimis în raioane, în sate, adică să aducă medicul în sat la cetățean, consideră acesta. O practică de pe timpul Uniunii Sovietice, spune medicul.

Suntem aproape de îndeplinirea condițiilor și pentru a doua tranșă de asistență macrofinanciară, transmite IPN. Șeful legislativului spune că autoritățile vor invita o misiune de evaluare de la Bruxelles care să aprecieze toate succesele și insuccesele Republicii Moldova pentru a adopta o nouă decizie în ceea ce ține de asistența macrofinanciară. Citez: „Ar putea să vină să evalueze și pentru a doua tranșă de asistență, noi suntem foarte aproape de momentul când vom îndeplini condițiile și pentru a doua tranșă”, a declarat Andrian Candu.