Seful statului Igor Dodon vrea sistem mixt de vot: 51 de deputați pe liste de partid, 50 pe circumscripții teritoriale. Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții,el propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea Transnistreană. Expertul constituţional şi fostul consilier prezidenţial Mihai Petrache crede că votul electronic ar putea soluționa mai multe probleme.
Europa Liberă: Două idei prind contur în societatea moldavă: sistemul electoral mixt şi cel uninominal. Ce e mai bun?
Mihai Petrache: „E bun sistemul electoral proporţional, e bun şi mixt, şi uninominal, dar depind de condiţiile în care se aplică. La noi, de exemplu, sistemul electoral proporţional sau aşa-numita listă de partid a fost compromisă iremediabil în faţa cetăţenilor, a contribuit la degradarea şi atrofierea simţului responsabilităţii clasei politice. Şi aceasta a condus la lipsa de credibilitate sau la un antirating al clasei politice, care depăşeşte 80-90%.
Dacă vorbim de eficienţa unui sau altui sistem electoral, trebuie să vorbim de condiţii concrete în ţara concretă, de mulţi factori, cum ar fi maturitatea clasei politice, simţul responsabilităţii, tradiţiile de guvernare, prezenţa unor instrumente sau pârghii de control asupra clasei politice din partea societăţii civile, a cetăţenilor, a alegătorilor.
Respectiv, ceea ce am vorbit eu de vreo 24 de ani: pentru Republica Moldova la etapa iniţială în care noi ne găsim, aceşti 26 şi încă poate vreo 20 de ani, era necesară aplicarea sistemului uninominal, în care deputatul fie el ales local, raional, primar, de comună sau de municipiu, inclusiv, deputaţii în Parlament trebuiau să fie ţinuţi de centură şi controlaţi de cetăţeni, de alegători şi de societatea civilă. Anume pentru a le cultiva simţul responsabilităţii în exercitarea unei asemenea funcţii înalte de demnitar public, cum este funcţia de deputat în Parlament.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Petrache, cum vor putea vota alegătorii din stânga Nistrului, o zonă necontrolată constituţional de autorităţile ţării?
Mihai Petrache: „Este absolut necesar de întreprins o acţiune simplă, de a introduce votul electronic şi registrul electronic al alegătorilor. Şi fie el în Papua Noua Guinee, în Africa de Sud, Moscova, Paris, Bruxelles, Londra, unde vreţi, sau la Tiraspol, el să poată vota. Aceasta să o facă aşa cum se face în ţările cu democraţii consistente, verificate. Şi lumea vede online care este rezultatul votării.”
Europa Liberă: Până în 2018, până la alegerile parlamentare de atunci, e posibil?
Mihai Petrache: „Desigur. Din punct de vedere tehnico-juridic şi financiar cred că nu există o problemă. Mai degrabă există problema ce ţine de voinţa politică, de teama clasei politice de o eventuală trezire sau activizare a cetăţenilor, a alegătorilor care ar putea să le răstoarne peste cap toate planurile, schemele, calculele ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Şi chiar credeţi că vor fi doritori din stânga Nistrului să participe la scrutinul parlamentar?
Mihai Petrache: „Eu cred că da. În cazul votului electronic, numărul votanţilor din stânga Nistrului ar creşte nemaipomenit. Adică incomparabil cu ceea ce avem noi astăzi, 8.000, 10.000, 12.000, 14.000 sau 16.000 de alegători.”
Europa Liberă: Şi cei din Diaspora cum vor vota la următoarele alegeri?
Mihai Petrache: „Cei din Diaspora cu atât mai mult. Este o prostie de a crea circumscripţii electorale uninominale peste hotare. Toţi alegătorii care se găsesc peste hotare au viza de reşedinţă, domiciliul în Republica Moldova şi urmează să fie înscrişi în circumscripţia electorală respectivă, luaţi acolo la evidenţă şi să voteze prin vot electronic pentru candidatul, candidaţii care vor fi înscrişi în circumscripţia uninominală respectivă. Să nu umblăm noi cu crearea a şapte, zece, 25 de circumscripţii electorale peste hotare, pe care nu ştiu cine ar putea să le controleze şi cine ar putea să-şi asume răspunderea pentru corectitudinea, legalitatea procedurii de vot.”
Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că în actualul Legislativ e cu şanse votarea unei legi care ar schimba sistemul electoral şi trecerea la un alt sistem?
Mihai Petrache: „Vom vedea. Eu cred că intenția este foarte serioasă, această intenție lansată de Partidul Democrat. Și ei nu îşi vor permite să dezamăgească încă o dată alegătorii. Fiindcă atunci, toată furia şi toată neîncredere se va orienta spre Partidul Democrat.”
Europa Liberă: Dar acum cine îşi asumă laurii: Partidul Democrat cu uninominalul sau Igor Dodon, care a propus ideea votului mixt?
Mihai Petrache: „Eu nu cred că este vorba de asumarea laurilor. Mai degrabă, este vorba de o concurenţă politică, într-un fel şi firească, normală între două ramuri ale puterii sau între două grupări politice care, în cea mai mare măsură, determină actul de guvernare a Republicii Moldova.”