Președintele Igor Dodon a declarat că în următoarea săptămână ar putea fi scoase mai multe restricții impuse agenților economici, datorită faptului că se îmbunătățește situația în ce privește epidemia de COVID-19. Lucrurile sunt însă mult mai grave, susțin experții cu care au stat de vorbă reporterii Radio Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
Valeriu Sainsus crede că sistemul medical ar putea să nu mai reziste în fața numărului mare de cazuri. „Principala strategie care trebuie realizată rămâne de a trece peste epidemie. M-aș bucura dacă situația ar fi sub control, dar vedem că totuși, sistemul derapează, ceea ce înseamnă că valul controlează situația”, spune expertul în domeniul social. Potrivit datelor statistice, în perioada 5-12 aprilie, adică în ultimele 8 zile la care făcea referire Igor Dodon, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a înregistrat o creștere medie zilnică de 10,4%.
Portalul Media-azi.md anunță că reprezentanții a 25 de organizații și instituții media au semnat o solicitare comună în adresa Ministerului Sănătății cerând ca instituția să organizeze săptămânal conferințe de presă, în regim online, cu participarea jurnaliștilor care vor adresa întrebări în direct. Solicitarea a apărut în contextul în care jurnaliștii se confruntă cu lipsă de transparență și acces restricționat la informația de interes public după ce autoritățile au introdus starea de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19. Reprezentanții presei susțin că oferirea răspunsurilor în cadrul conferințelor desfășurate online va contribui la informarea corectă și echidistanță a cetățenilor pe subiecte ce țin de situația de criză.
Ziarul de Gardă citează o declarație a premierului Ion Chicu, care într-o emisiune la Publika TV, a precizat că statul nu va acorda sprijin financiar Bisericii pe perioada stării de urgență. La 10 aprilie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nota într-un comunicat că „președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză”. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaș, a declarat atunci pentru portalul Newsmaker.md că banii sunt necesari în contextul în care parohiile sunt închise pe perioada pandemiei.
Dintre cei 125 de copii infectați cu COVID-19 din întreaga țară, cei mai mulți - 75 la număr - sunt internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Instituția nu mai internează de două zile pacienți, întrucât nu mai sunt locuri. Managera instituției, Ludmila Bîrca, spune, citată de Sănătateinfo.md că în aceste zile vor fi externați pacienți care au deja un test negativ și a căror dinamică este pozitivă. Cât privește echipamentele pentru medici, Ludmila Bîrca spune că instituția este pregătită încă pentru aproximativ 20 de zile. „În plus, avem echipamente din donații. De la fondatori am primit 3 aparate de respirație, de asemenea, am primit 400 de mii de lei, din care am cumpărat medicamente și dezinfectant”, spune managera. Potrivit Ludmilei Bîrca, la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii - 75 de lucrători medicali vor fi testați la COVID-19.
Și... portalul de limba rusă Newsmaker.md publică un reportaj în care oglindește situația vârstnicilor. Pensionarii din Chișinău, la fel ca și cei din toată țara, s-au pomenit închiși în casele lor din cauza coronavirusului. Pentru ei, poate fi periculos chiar și drumul până la magazin, după produse alimentare. S-a închis în carantină și cantina socială la care puteau merge orășenii în vârstă mai puțin asigurați. Cum încearcă primăria de Chișinău să diminueze lovitura epidemiei și cum se implică în acest sens zeci, iar uneori și sute de voluntari – aflați din reportajul Newsmaker.