Situația de la Zaporojie continuă să stârnească îngrijorarea inspectorilor AIEA

Directorul general AIEA Rafael Mariano Grossi (centru) și membrii echipei de experți în inspecție la centrala nucleară de la Zaporojie, 1 septembrie 2022

Un oficial rus numit de ruși în orașul Enerhodar din sudul Ucrainei, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a spus presei ruse la 4 septembrie că nu au avut loc noi bombardamente în zonă, deși temerile privind o posibilă catastrofă ecologică rămân ridicate.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat la 3 septembrie că experții AIEA care inspectează centrala Zaporojie, controlată de Rusia, au raportat că a patra și ultima linie electrică externă a centralei a fost scoasă din funcțiune. Centrala continua să livreze energie electrică către rețeaua electrică din Ucraina prin intermediul unei linii de rezervă, care poate fi utilizată și pentru a furniza energie de rezervă centralei în caz de urgență. Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să preia controlul centralei prin forță, acuzații pe care Kievul le neagă.

### Vezi și... ### Energoatom acuză Rusia că boicotează misiunea AIEA la Zaporojie

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că a desfășurat armament greu în zonă, știind că Ucraina probabil că nu va trage asupra sa. Moscova neagă aceste acuzații, dar a rezistat eforturilor de demilitarizare a zonei necesare evitării unei catastrofe ecologice. La începutul acestei luni, Ucraina a lansat o contraofensivă în sudul țării și, în special, în regiunea Herson, pe care Moscova a ocupat-o la scurt timp după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina în februarie.

În cursul nopții s-au înregistrat bombardamente rusești în orașul portuar Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat primarul orașului la 4 septembrie. La sfârșitul zilei de 4 septembrie, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski a postat pe Facebook o fotografie cu soldații ucraineni arborând steagul național într-o localitate din apropierea Hersonului, afirmând că aceasta a fost recucerită de la forțele de ocupație rusești, marcând o probabilă creștere a moralului Kievului, dacă se confirmă. „Visokopillia. Regiunea Herson. Ucraina. Astăzi", scria Kirilo Timoșenko ca explicație pentru fotografia în care apar trei soldați, unul dintre ei atașând un steag ucrainean de un catarg.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Centrala Zaporojie pierde ultima linie principală de furnizare de energie electrică